Na hlavný obsah

Postupová matematika: Ako funguje nasadzovanie tretích tímov a koho môže dostať Slovensko

Ak sa Slovensku podarí postúpiť, naraziť môže na Francúzsko, Holandsko, Slovinsko, Španielsko či Anglicko.

Postupová matematika: Ako funguje nasadzovanie tretích tímov a koho môže dostať Slovensko
Na snímke slovenskí futbalisti sa tešia po góle do siete Ukrajiny. Foto: TASR/Martin Baumann

Základné skupiny na EURO 2024 vrcholia v stredu (26.6.) súbojmi v skupinách E a F. O postup do osemfinále bude vo vyrovnanej E-skupine bojovať aj Slovensko. To môže skupinu vyhrať i skončiť posledné a so šampionátom sa rozlúčiť. Na postup však bude isto stačiť aspoň remíza s Rumunskom.

V prípade výhry nad Rumunskom bude Slovensko postupovať z prvého alebo druhého miesta. Ak v súbežnom stretnutí Ukrajina zvíťazí nad Belgickom, Slovensko sa v osemfinále stretne s Francúzskom. V prípade remízy alebo výhry Belgicka sa Slovensko stane víťazom skupiny a v osemfinále ho bude čakať Slovinsko alebo Holandsko.

Ak sa duel Slovenska s Rumunskom skončí remízou, obsadíme v E-skupine tretie miesto. To môže byť naše aj v prípade prehry*, ale to musí Ukrajina zdolať Belgicko, v opačnom prípade by Slováci skončili na štvrtom mieste a so šampionátom by sa rozlúčili. Kto by ale bol našim súperom v prípade postupu z tretieho miesta? Počty bodov už v tomto prípade nehrajú úlohu. Rozhodujúce je, ktoré skupiny budú mať zastúpenie vo vyraďovacích bojoch.

O tom rozhodnú záverečné zápasy F-skupiny. Posledné postupové miesto z tabuľky tretích tímov aktuálne drží Maďarsko a medzi najlepšiu 16 sa dostane v prípade, že Česku ani Gruzínsku sa nepodarí zvíťaziť. Ak sa tak stane, Slovensko narazí v osemfinále na Španielsko.

Ak by sa napokon Maďari so šampionátom rozlúčili a ďalej by postupovali z tretieho miesta v F-skupine Česi, Gruzínci, prípadne Turci, na Slovákov by v osemfinálovom stretnutí čakali Angličania.

*Ak by sa aj Slovensko po prehre s Rumunskom umiestnilo na tretej priečke, postupovú radosť mu za určitých okolností môže skaziť vysoká prehra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport