Na hlavný obsah

Ulice Nitry sú pod vodou, vlaky v niektorých úsekoch nepremávajú

Pršať by tam malo do druhej ráno.

Ulice Nitry sú pod vodou, vlaky v niektorých úsekoch nepremávajú
Silná búrka v Nitre poškodila križovatku. Foto: RTVS

Neskoro popoludní sa Nitrou prehnala silná búrka. Prudký lejak vytopil cesty, voda poškodila križovatku v centre mesta na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre. Polícia úsek uzavrela. Časť kanálov vyplavila voda, zostali bez poklopov. Hasiči ľuďom aj v týchto pomáhajú s odčerpávaním vody v pivniciach.

Poškodená cesta je aj na ulici Na strelnici v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Za Dolnými Lefantovcami smerom na Oponice spadol na cestu strom.

Radnica obyvateľov vyzýva, aby zostali večer doma. Podľa predpovedí meteorológov, v Nitre by malo pršať do druhej hodiny ráno. Prerušiť museli dopravu aj na železničnej trati Nitra – Lužianky či Nové Zámky – Bajč.

Záchranné zložky sú v teréne, po ustálení dažďa začnú pracovať na odčerpávaní vody, potvrdilo vedenie mesta. Občanom odporúča v prípade potreby okamžitej pomoci volať núdzové číslo 112.

Silným búrkam sa v Správach RTVS venovali redakcia a redaktor Miroslav Lyko:

Objavilo sa aj tornádo

Okolie Nitry zasiahol tzv. downburst. Ide o intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami, informuje portál imeteo.sk.

Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

V obci Žirany neďaleko Nitry sa krátko pred 17.00 h objavilo aj tornádo. Spôsobilo materiálne škody menšieho rozsahu, predovšetkým na lesných porastoch. Zasiahlo aj niekoľko domov, na ktorých poškodilo strešné krytiny.

Pre Nitriansky kraj pribudli v stredu večer výstrahy tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platia pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Meteorológovia varovali v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten môže dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor v nárazoch dosahoval rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňovali aj na krúpy, ktoré mohli mať veľkosť aj nad dva centimetre.

Na zvyšku západného a časti stredného Slovenska naďalej platili výstrahy druhého stupňa. Týkajú sa Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Pre ostatné okresy Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, tiež pre Žilinský kraj a viaceré regióny Košického a Prešovského kraja platili výstrahy prvého stupňa.

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy. Tretí stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami platil pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Druhý stupeň sa týka okresov Senica, Galanta, Šaľa, Trnava a Topoľčany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny