Na hlavný obsah

NBS začala s reguláciou kryptomien. Chce dosiahnuť ich bezpečnejšie používanie

Investícia do krypto aktív sa bude podobať viac na investíciu do akcií.

NBS začala s reguláciou kryptomien. Chce dosiahnuť ich bezpečnejšie používanie
Ilustračná snímka - Bitcoin. Foto: RTVS

Národná banka Slovenska (NBS) začína s reguláciou takzvaných kryptomien. Má priniesť v prvom rade ich bezpečnejšie používanie. Podľa centrálnej banky to však neznamená, že investícia je bez rizika.

Takzvané Kryptomeny ako Bitcoin a Ethereum sú digitálne peniaze, ktoré vznikli na rýchle a jednoduché platby bez potreby spolupracovať s bankou. To sa ale mení a obchodovanie s digitálnymi menami dostane reguláciu.

„Takou najvýraznejšou zmenou bude to, že podnikatelia ktorí poskytujú služby krypto aktív klientom, budú potrebovať povolenie od orgánu dohľadu, ktorým na Slovensku bude NBS,“ informoval hlavný metodik regulácie NBS Daniel Ďuriač.

Predajcovia krypto aktív sa preto už od budúceho roku budú musieť zaregistrovať do verejne dostupného zoznamu. Končí tiež poskytovanie úrokov za vklady či investície naviazané na menu krajín. Zástupca predajcov krypto aktív obmedzenia akceptuje.

„Mám rád, keď je regulácií čo najmenej, ale nie je to možné bez nich. Keď sa nastavia jasné pravidlá, je to fajn,“ skonštatoval zakladateľ bit.plus Martin Stránský.

Regulácii kryptomien sa v relácii Ekonomika :24 venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

Špecifické riziká

Investícia do krypto aktív sa preto bude podobať viac na investíciu do akcií, z ktorej sa platí štandardná daň z príjmu aj odvody. Odborník ale upozorňuje na špecifické riziká niektorých produktov ktoré ponúkajú burzy kryptomien.

„Ak platím kreditnou kartou naviazanou na nejakú burzu a myslím si, že míňam kryptomeny a nezdaňuje sa to. Zdaňuje sa to,“ uviedol právnik a špecialista na kryptomeny a blockchain Lukáš Steiniger.

Výhodou používania krypto aktív je podľa ich predajcu ich nezávislosť. „Keď investujete do akcií, sme závislí od manažmentu spoločnosti. Keď investujete do kryptomeny, je to svojim spôsobom mena dôvery ľudí. Odpadá tam riziko tretej strany, že niekto rozhoduje o vás a bez vás,“ vyhlásil Stránský.

Expert národnej Banky ale varuje, že aj napriek reguláciám sa stále jedná o rizikovú investíciu. „Preto každému spotrebiteľovi odporúčame, aby si dôkladne preveril do akých krypto aktív chce investovať. Cez akého poskytovateľa krypto aktív ich chce nakúpiť. Najmä pokiaľ sa rozhodne investovať, aby investoval toľko, koľko si môže dovoliť stratiť,“ upozornil Ďuriač.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika