Na hlavný obsah

Hrad Čičva prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Ôsmi pracovníci mu pomáhajú vďaka štátnemu projektu

Rekonštrukciou prechádza aj hrobka rodiny Barkóczy.

Hrad Čičva prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Ôsmi pracovníci mu pomáhajú vďaka štátnemu projektu
Múry zrúcaniny hradu Čičva. nad obcou Sedlisk Foto: TASR/Jana Ďurašková

Hrad Čičva v okrese Vranov nad Topľou a jeho okolie prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Pracuje na ňom osem robotníkov, ktorých zamestnali cez úrad práce v rámci projektu Ľudia a hrady. Cieľom prác je zvýšiť atraktivitu územia pre turistov. Hrad postavili v 13. storočí a patrí medzi kultúrne pamiatky.

Hrad i jeho okolie opravujú posledné roky dobrovoľníci z občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva. Zachránili unikátnu vežu, zakonzervovali východnú delovú baštu a zrealizovali aj dôležité opravy v paláci.

Ako to vyzerá na hrade Čičva, zisťoval v Správach RTVS redaktorka Lucia Benetínová:

„Ďalšie práce sa zamerali na juhovýchodné palácové krídlo a momentálne pokračujeme v obnove klenieb, dverných a okenných otvorov,“ doplnil Ľubomír Hutka z OZ Pro futuro hradu Čičva.

Rekonštrukciou prechádza aj hrobka rodiny Barkóczy, ktorú postavili v roku 1909 a donedávna chátrala. „Málokto vedel, že takýto objekt na hradnom svahu vôbec existuje, bola dosť zarastená náletovými drevinami a dosť hustým lesným porastom, snažili sme sa ju zviditeľniť,“ priblížil Ľubomír Hutka.

V krátkom čase plánuje obec zriadiť v blízkosti hradu aj audiovizuálne múzeum, kde si návštevníci budú môcť pozrieť najvzácnejšie nálezy počas rekonštrukcie stredovekej pamiatky.

„Bude tam automat, kde si nastavíte, v akom jazyku pôjdete. Všetko sa za vami zatvorí, bude tma a budú sa vám zobrazovať artefakty či už prostredníctvom audia alebo videa,“ vysvetlil starosta obce Sedliská Matej Sabol.

Na opravu hrobky obec získala dotáciu z Prešovského samosprávneho kraja vo výške 35-tisíc eur. Ďalších 12-tisíc eur na ďalšie opravy použijú z obecného rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny