Na hlavný obsah

Premnožené komáre strpčujú život ľuďom v Bratislave aj naďalej. Mesto sa nedohodlo na riešení situácie

Situácia sa v najbližšej dobe nezlepší.

Premnožené komáre strpčujú život ľuďom v Bratislave aj naďalej. Mesto sa nedohodlo na riešení situácie
Ilustračná snímka - komáre. Foto: RTVS

Zlá situácia s komármi v hlavnom meste zostáva a zrejme sa to v blízkom období nezmení. Po záplavách sa premnožili v okolí vodných plôch. Starostovia najviac dotknutých mestských častí to chceli riešiť. Návrh však na magistráte neprešiel.

Poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave neschválili návrh, ako bojovať proti komárom. Vyplýva to z hlasovania z konca júna. Väčšina poslancov sa vtedy zdržala. Návrh predniesli dvaja starostovia z najviac kalamitou zasiahnutých mestských častí.

„Návrh sa týkal pokynu pána primátora, aby teda vydal pokyn, ktorým by mesto zasiahlo. Ten život po 19. hodine v Devínskej Novej Vsi, ale aj v Devíne a v iných mestských častiach, je veľmi negatívne ovplyvnený,“ uviedol starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

Bratislava je dlhodobo zástancom šetrného riešenia kalamít s komármi. Namiesto agresívnych chemických postrekov, využíva biologické spôsoby boja.

„Jedna z ďalších výhod tej B.T.I. látky je, že nevzniká rezistencia. U chemických látok rezistencia už bola dokázaná a už je u nich vzniknutá, dokonca ju máme dokázanú aj na Záhorí,“ informovala odborníčka na komáre Bratislavkého samosprávneho kraja Lucia Strelková.

Situácii s premnoženými komármi v Bratislave sa v Správach RTVS venoval Erik Adamson:

„Pravda je, že nestriekame Bratislavu chemickým postrekom s Cypermetrínom. Chemický postrek už roky nevyužívajú ani naši susedia v Rakúsku, ani v mnohých ďalších krajinách,“ zaznelo vo vyjadrení mesta Bratislava.

Situácia sa nezlepší

Chemické postreky majú navyše aj negatívny efekt na ľudské zdravie a životné prostredie. „Okrem toho, že to zabíja aj komáre, zabíja to úplne všetok hmyz, ktorého sa dotkne, lebo je to neurotoxín. Zároveň to má negatívny vplyv aj na ľudské zdravie. Je to potenciálny karcinogén,“ upozornila Strelková.

Starostovia dotknutých mestských častí navrhovali aj alternatívy, keďže sami nepodporujú nebezpečné postreky. Podporu z mesta nezískali.

“Máme viaceré ekologickejšie možnosti. Nemusí to byť vždy len o nejakom postreku, ktorým strašia možno aj z hlavného mesta, pretože je tam možnosť inštalovania CO2 lapačov na komáre, ktoré majú v sebe feromóny, ktoré priťahujú komáre,“ dodal Krajčír.

Situácia sa v najbližšej dobe nezlepší. Na rieke Morava by mala byť v nasledujúcich dňoch opäť povodeň a tá spôsobí ďalšiu vlnu kalamity komárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny