Na hlavný obsah

Konzumácia psa či sexuálne obťažovanie: Prezidentský kandidát Kennedy prehovoril o svojej minulosti

Niektoré tvrdenia vyvrátil, iné komentovať nechcel.

Nezávislý americký prezidentský kandidát a člen známej politickej dynastie Robert Kennedy mladší v utorok (2. 7.) vyhlásil, že má veľa kostlivcov v skrini. Reagoval tak na článok v časopise Vanity Fair, v ktorom ho žena, ktorú koncom 90. rokov najal ako opatrovateľku, obvinila zo sexuálneho obťažovania.

Kennedy mladší, synovec prezidenta Johna F. Kennedyho, na ktorého bol spáchaný atentát v roku 1963, tiež poprel, že sa nechal vyfotiť s grilovaným psom. Tvrdí, že to bola koza.

Kennedy mladší podľa Vanity Fair snímku, na ktorej pózuje s ugrilovaným trupom veľkého zvieraťa, vlani poslal kamarátovi, pričom mu odkázal, že by si v Kórei mohol pochutnať v reštaurácii, kde podávajú psa. Snímku si podľa Vanitu Fair pozrel veterinár a na základe postavenia rebier konštatoval, že išlo o psovitú šelmu.

„Zdravím, @VanityFair,“ napísal Kennedy na sociálnej sieti X, „viete, že keď vaši veterinárni experti nazývajú kozu psom a vaši forenzní experti tvrdia, že fotografie vyhotovené v Patagónii vznikli v Kórei, radíte sa medzi supermarketové bulváry.“

Podľa metadát digitálneho súboru fotografia vznikla v roku 2010, teda v tom istom roku, keď Kennedymu diagnostikovali parazit na mozgu. Odvtedy sa plne zotavil, uviedla jeho kampaň. Agentúre Reuters sa nepodarilo nezávisle overiť podrobnosti o fotografii.

Druhá psia kauza v kampani

Na americkej politickej scéne pritom tento rok nejde o prvú kontroverziu týkajúcu sa psa. Na jar guvernérka Južnej Dakoty Kristi Noemová, o ktorej sa špekulovalo ako o možnej Trumpovej kandidátke na viceprezidentku, vo svojich pamätiach opísala, ako na rodinnej farme zastrelila svojho neposedného psa a následne aj kozu.

Kennedy kandiduje v prezidentských voľbách 5. novembra. Jeho oponentmi budú pravdepodobne súčasný demokratický prezident Joe Biden a republikánsky exprezident Donald Trump. Politika označili za potenciálneho narušiteľa volieb, keďže sa uchádza o voličov oboch kandidátov hlavných strán.

Nezávislý prezidentský kandidát v USA Robert F. Kennedy.
Nezávislý prezidentský kandidát v USA Robert F. Kennedy.Foto: TASR/AP

V článku Vanity Fair sa tiež uvádza, že v roku 1998 si Kennedy a jeho vtedajšia manželka Mary Richardsonová najali na čiastočný úväzok ako opatrovateľku 23-ročnú čerstvú absolventku Elizu Cooneyovú, ktorá časopisu povedala, že ju Kennedy obchytkával v kuchyni. Cooneyová v utorok agentúre Reuters povedala, že podrobnosti v článku Vanity Fair o napadnutí boli presné.

Kennedy v utorok na otázku ohľadom tohto obvinenia v podcaste uviedol: „Nie som žiadny miništrant. „Mal som veľmi, veľmi búrlivú mladosť,“ povedal podcasterovi Saagaru Enjetimu.

Dodal, že pri oznámení svojej kandidatúry povedal, že má „toľko kostlivcov v skrini, že keby mohli všetci voliť, mohol by kandidovať na kráľa zemegule“. Na ďalšiu otázku, či teda odmieta obvinenia z obchytkávania niekdajšej opatrovateľky, Kennedy odpovedal, že sa k veci nebude vyjadrovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet