Na hlavný obsah

Pellegrini a Duda ocenili dobré vzťahy krajín. V otázke prístupových rokovaní Ukrajiny do NATO sa nezhodli

Prezident navštívil svoj poľský náprotivok.

Pellegrini a Duda ocenili dobré vzťahy krajín. V otázke prístupových rokovaní Ukrajiny do NATO sa nezhodli
Slovenský prezident Peter Pellegrini (vľavo) sa stretol so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom. Foto: TASR/AP

Prezident SR Peter Pellegrini a poľský prezident Andrzej Duda ocenili dobré vzájomné vzťahy svojich krajín. V spolupráci chcú pokračovať. Uviedli to na štvrtkovej (4. 7.) tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní vo Varšave, kde slovenská hlava štátu odcestovala na pracovnú návštevu.

Diskutovali okrem iného aj o energetike, migrácii či situácii na Ukrajine. Odsúdili konflikt a zhodli sa na potrebe pomoci Ukrajine. Ich názory sa však líšia v otázke, kedy majú začať prístupové rokovania Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Pellegrini uviedol, že Slovensko je pripravené v prípade potreby hostiť vyšší počet vojakov armád NATO na Slovensku. Tiež je pripravené zvýšiť dodávky elektriny na Ukrajinu.

Slovensko podľa slovenského prezidenta napriek svojmu mediálnemu obrazu, ktorý zdôrazňuje zdržanlivý postoj vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k podpore Ukrajiny, v skutočnosti robí pre Kyjev „veľké množstvo práce“.

Pozrite si snímky zo stretnutia prezidentov Slovenska a Poľska:

Svedčí o tom podľa neho zvýšenie výroby munície a delových hlavných v slovenských zbrojovkách, ako aj vývoz elektriny na Ukrajinu, ktorej kapacity pre výrobu elektriny ničia ruské vzdušné útoky. Pellegrini tiež zdôraznil, že Slovensko neuznáva ruskú anexiu Krymu ani násilnú zmenu hraníc na východe a juhu Ukrajiny.

„Od začiatku vojny sme vyviezli už viac ako 40-tisíc megawattov elektriny na Ukrajinu a chystáme sa dodávky zvýšiť na jeseň a zimu, ktorá pre Ukrajinu bude pravdepodobne kľúčová,“ povedal šéf štátu na spoločnej tlačovej konferencii.

Strategický partner Slovenska

„Náš severný sused je pre Slovensko strategický partner. Poľsko patrí medzi tri krajiny, ktoré sú najväčším investorom či najväčším obchodným partnerom Slovenska,“ poznamenal prezident Pellegrini.

„Spájajú nás tiež úspešné príbehy nášho členstva v Európskej únii a NATO,“ dodal a zdôraznil, že slovenské výdavky na obranu presiahli dve percentá hrubého domáceho produktu, ako sa zaviazali členské štáty aliancie.

Slovensko podľa neho nespochybňuje ciele Zelenej dohody pre EÚ, ale zvolené nástroje, pretože si nemôže dovoliť ohrozenie svojej ekonomiky a pracovných miest. Dudovi ponúkol pomoc a skúsenosti slovenských expertov pri zámere budovať jadrovú energetiku v Poľsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko