Na hlavný obsah

V časoch najväčšej slávy tam chodili tisíce ľudí. Chátrajúci amfiteáter v Tatrách búrajú

Mnohí si dodnes pamätajú koncerty a premietania.

V časoch najväčšej slávy tam chodili tisíce ľudí. Chátrajúci amfiteáter v Tatrách búrajú
Chátrajúci amfiteáter v Starom Smokovci. Foto: RTVS

V Starom Smokovci odstránili premietaciu stenu chátrajúceho amfiteátra. V časoch najväčšej slávy tam chodili tisíce ľudí. Mnohí si dodnes pamätajú koncerty a legendárne premietania vo Vysokých Tatrách.

Postavili ho v rekordnom čase kvôli Alexandrovcom. V amfiteátri v Starom Smokovci privítali hudobný súbor z bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1951. „Nielen Alexandrovci tu vystupovali, ale nakoniec sa tu pravidelne organizovali filmové festivaly pracujúcich, SĽUK, Lúčnica,“ priblížila turistická sprievodkyňa Ivana Figová.

„Mám na to neskutočné spomienky, pretože to združovalo ľudí. Prvýkrát sme videli film, ktorý ešte na Slovensku nebežal – Angelika Markíza anjelov,“ uviedol jeden z Tatrancov.

Búraniu tatranského amfiteátra sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Amfiteáter mal kapacitu päťtisíc miest, ale na akcie a premietania prichádzalo aj viac ľudí. Dnes areál slúži na parkovanie a hľadisko zarástlo stromami. V 90. rokoch premietali poslednýkrát. V sprivatizovaných budovách sa vystriedalo viacero vlastníkov. Momentálne prebiehajú búracie práce na základe výzvy od mesta kvôli bezpečnosti.

Vlastníci sa nechceli vyjadriť k zámerom

Mesto Vysoké Tatry v spolupráci s fakultou architektúry v Bratislave vyhlásili k téme amfiteáter architektonickú súťaž. Študenti prihlásili vyše 70 návrhov. Tri z nich ocenila aj verejnosť.

„Vďaka štúdii, ktorú sme vyhotovili, sme zistili, že sa tu nič také nenachádza. Myslíme si, že vlastne funkcia, na ktorú slúžil amfiteáter predtým, bola adekvátna,“ povedal študent architektúry Samuel Knutelský.

„Radi by sme vrátili ten pôvodný zámer, ktorý tu bol, a oslovujeme pravidelne majiteľov. No, bohužiaľ, súkromné vlastníctvo je v tomto štáte nedotknuteľné a my to musíme rešpektovať,“ vysvetlil primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.

Navyše, v areáli bývalého amfiteátra nie sú vyrovnané pozemky. Časť patrí mestu Vysoké Tatry a časť súkromným vlastníkom, ktorí sa k svojim plánom nateraz nechceli vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny