Na hlavný obsah

Vďaka liberalizmu mohol Fico rečniť na Devíne, reagoval politológ na premiérov prejav

Predseda vlády zožal kritiku aj od opozície.

Vďaka liberalizmu mohol Fico rečniť na Devíne, reagoval politológ na premiérov prejav
Oslavy výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na bratislavskom hrade Devín. Foto: RTVS

Vďaka liberalizmu mohlo vzniknúť Slovensko. Takto reagoval politológ Samuel Abrahám z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií na prejav premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý vo svojom prvom verejnom vystúpení od atentátu označil progresívne a liberálne ideológie za rakovinu.

„Ja by som chcel pripomenúť pánovi premiérovi, že vlastne len vďaka liberalizmu mohlo vzniknúť Slovensko. Vďaka liberalizmu vznikli Spojené štáty, ktoré si založili svoju ideológiu na živote, slobode a hľadaní šťastia,“ reagoval Abrahám.

„To, že Slovensko môže teraz ako nezávislá krajina hovoriť o cyrilometodskej tradícii by nebolo možné, ak by sme boli, povedzme, súčasťou Rakúsko-uhorskej monarchie alebo akejkoľvek monarchie, ktorá by tu možno ešte dodnes bola, ak by nevzniklo samostatné Československo vďaka liberalizmu,“ vysvetlil politológ.

Podľa Abraháma liberalizmus Ficovi umožnil aj to, že vôbec mohol v piatok (5. 7.) na Devíne rozprávať o náboženstve a tradícii. „Pretože ideológia, z ktorej Fico pochádza, teda komunistická, by určite toto nedovoľovala,“ doplnil.

Politológ nesúhlasil ani s jazykom, ktorý predseda vlády v príhovore použil. „Vždy treba hľadať jazyk. Keď počujem slovo rakovina alebo jed, vždy je to zlé, pretože tým sa vymedzujem voči iným a vlastne zabraňujem tomu, aby prišlo k nejakému zblíženiu,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko