Na hlavný obsah

Francúzsko sa po prekvapivom víťazstve ľavičiarov ocitlo v neznámej situácii. Tamojšie médiá reagujú na výsledky volieb

Aká väčšina bude vládnuť a s akým premiérom, ostáva otázkou.

Francúzsko sa po prekvapivom víťazstve ľavičiarov ocitlo v neznámej situácii. Tamojšie médiá reagujú na výsledky volieb
Ľudia sa zhromaždili na parížskom Námestí Republiky po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Francúzski voliči znovu povedali nie Marine Le Penovej a jej krajne pravicovej strane Národné združenie (RN). Kto ale bude po parlamentných voľbách Francúzsku vládnuť, jasné nie je. Tak v pondelok (8. 7.) ráno komentujú francúzske denníky výsledky volieb, ktoré zanechali dolnú komoru parlamentu bez jasnej väčšiny.

Francúzsko sa podľa analýz ocitlo v neznámej situácii, prezident Emmanuel Macron teraz bude musieť rokovať o vláde so svojimi oponentmi.

Víťazstvo ľavicového bloku Nový ľudový front hodnotia médiá ako prekvapenie po tom, ako všetky prieskumy a modely favorizovali RN a jeho spojencov. 

Skôr ľavicový denník Libération na svojej titulnej stránke výsledok sumarizuje citoslovcom „uf“. Podľa komentára denníka Le Figaro RN naďalej u väčšiny Francúzov vzbudzuje odpor a strach, akokoľvek dokázalo pritiahnuť tretinu voličov a nastoľuje témy vo verejnej debate.

Francúzske Národné zhromaždenie bude po voľbách rozdelené na tri podobne silné tábory, čo je situácia, ktorá nemá v nedávnej histórii krajiny obdobu, píše denník Les Echos. „Aká väčšina bude vládnuť? S akým programom? A akým premiérom? Tri otázky, ktoré môžu zostať dlhší čas bez odpovede,“ pokračuje.

Macronov tábor si zachránil česť

Tábor prezidenta Macrona si druhým miestom vo voľbách zachránil česť, hlava štátu ale bude musieť prvýkrát po siedmich rokoch v úrade rokovať o vláde so svojimi oponentmi, uvádza denník Le Monde. Komentár Le Figaro potom špecifikuje, že Macron nemá inú možnosť, ako vyjednávať s ľavicou.

Podľa analýzy Les Echos predvolebné spojenectvo vybudované narýchlo v snahe zastaviť RN svojím povolebným vystúpením odmietol líder radikálne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon. Voči spolupráci s Macronom sa okamžite vymedzil. „Keď si nárokoval moc pre Nový ľudový front, pripomenul tým, ktorí zabudli, že stratégiou Nepodrobené Francúzsko je chaos,“ uvádza komentátor Christophe Jakubyszyn.

Macron pred voľbami vyhlásil, že ich zvolal, aby voliči „vyjasnili“ smerovanie krajiny. Výsledky ale Francúzsko uvrhli do ešte väčšieho zmätku, súdi v denníku Le Figaro Alexis Brézet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet