Na hlavný obsah

Nová frakcia EP je príležitosťou pre európsku radikálnu pravicu začať odznova. EÚ však môže spomaľovať a oslabovať

Politológ ozrejmil, že v celej EÚ pribúda krajne pravicových strán.

Nová frakcia EP je príležitosťou pre európsku radikálnu pravicu začať odznova. EÚ však môže spomaľovať a oslabovať
Na snímke Andrej Babiš (ANO), Herbert Kickl (Slobodná strana Rakúska) a Viktor Orbán (Fidesz). Foto: RTVS

Talianska pravicová strana Liga sa v europarlamente (EP) pridá k frakcii Patrioti pre Európu, oznámil jej predseda Matteo Salvini. Naopak, radikálna nemecká AfD sa k zoskupeniu, ktoré zakladajú Andrej Babiš a Viktor Orbán, nepridá. Frakcia vznikla v pondelok (8. 7.) v Bruseli. Do jej čela bol zvolený šéf krajne pravicovej strany RN Jordan Bardella. O novej frakcii sme si povedali v relácii Aktuálne :24 viac s politológom Lukášom Jelínkom.

Nová frakcia EP bude podľa politológa kritikou väčšiny, ktorá sa znova vytvára na pôde EP. „Bude to kritika EÚ inštitúcií, tak ako sme ju poznali v minulosti. Tento blok bude kritický k praktickej politike inštitúcií a možno aj k niektorým ideológiám, ktoré do nich presakujú,“ skonštatoval.

Podotkol, že táto frakcia bude omnoho viac vsádzať na suverenitu národných štátov než na integračný proces, čo môže nakoniec EÚ spomaľovať a oslabovať aj vo vzťahu k ostatným globálnym aktérom svetovej politiky.

Jelínek ozrejmil, že v celej Európskej únii pribúda krajne pravicových sa suverenistických strán. „Často používajú veľmi podobnú rétoriku a keď je príležitosť, tak ťahajú za jeden povraz. Práve preto, že sú to často frakcie nacionalistické, tak je medzi nimi aj veľa konfliktných otázok. Preto sa frakcie podobných strán dávajú ťažko dokopy, je ich historicky v EP spravidla viac a strany sa rôzne medzi nimi presúvajú,“ vysvetlil.

Nová príležitosť pre radikálnu pravicu

Frakcia Patrioti pre Európu je podľa politológa príležitosťou pre európsku radikálnu pravicu začať odznova. Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno vyhlásil, že sa Patrioti stanú najsilnejšou silou v Európe. „Orbán máva veľké oči, je to niečo podobné, ako jeho cesta do Kyjeva a Moskvy. Tam dúfal, že sa stane mierotvorcom a urobí niečo iné, ako sa darilo jeho politickým konkurentom,“ vyhlásil Jelínek.

„Možno to bude tretia najsilnejšia frakcia v EP, to znamená, že bude vplyvná. Problém národných internacionálov je, že majú krátke trvanie. Najskôr sa musí adaptovať v EP a potom uvidíme, či bude mať dlhšiu životnosť a či by sa mohla do budúcna stať hlavným politickým prúdom,“ dodal politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet