Na hlavný obsah

Slovenskí slalomári prvýkrát v histórii na MSJ medaily nelovili. Stanovský: Zaspali sme určitú dobu a teraz to dobiehame

Stanovský považuje za úspech aj umiestenia do desiateho miesta.

Slovenskí slalomári prvýkrát v histórii na MSJ medaily nelovili. Stanovský: Zaspali sme určitú dobu a teraz to dobiehame
Na snímke slovenská vodná slalomárka Kristína Ďurecová počas semifinálovej jazdy v kategórii K1 počas Majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov vo vodnom slalome. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Dlhé roky sme boli zvyknutí na to, že naši mladí slalomári na vrcholných medzinárodných podujatiach získavali vzácne kovy pravidelne. Na víkendových majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v Liptovskom Mikuláši však prvýkrát v histórii Slovensko medailu nezískalo.

„Je troška smutné, že máme samé štvrté miesta – štyri štvrté miesta a jedno piate a sme bez medaily. Treba povedať, že je obmena generácie. Mali sme veľa finálových umiestnení do desiateho miesta, čo je tiež veľký úspech,“ uviedol šéf sekcie divokých vôd Martin Stanovský.

Paňková uprednostnila prípravu na OH

Treba však povedať, že na svetovom šampionáte neštartovala Zuzana Paňková. V opačnom prípade by sme medailu s veľkou pravdepodobnosťou získali. Zuzana uprednostnila prípravu na olympijské hry.

„S veľkou pravdepodobnosť by asi bojovala o medaily, aj keď tu mala konkurenciu dosť širokú, ktorá s ňou bojuje na svetových pohároch. Tréner sa rozhodol, že nebude štartovať na MSJ juniorov, čo je podľa mňa veľká škoda, ale je to na jeho rozhodnutí,“ povedal na adresu neúčasti Paňkovej Stanovský.

„Teraz nemáme generáciu top špičkových pretekárov, ktorí nám vyrástli, ako napríklad Michal Martikán, bratia Hochschornerovci, Elena Kaliská, Alexander Slafkovský, aj Mirgorodský bol vynikajúci v mládeži či Jakub Grigár, ktorý nosil medaily z juniorských MS do 23 rokov ako na bežiacom pase,“ nechal sa počuť vedúci slovenskej výpravy Vladimír Chrapčiak.

„Prišla nová generácia. V podstate Karolína Abrahámová má 15 rokov, Dominik Egyházy je šestnásťročný chalan. Ja si myslím, že máme na čom stavať,“ nebol až taký negatívny Stanovský.

Dominik Egyhazy
Na snímke slovenský pretekár Dominik Egyhazy počas semifinálovej jazdy v kategórii C1 počas Majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov vo vodnom slalomeFoto: TASR/Daniel Stehlík

„My sa musíme trocha chytiť a opäť začať pracovať s mladými pätnásť, šestnásť a sedemnásťročnými, aby sme ich dostali na nejakú úroveň a už potom, keď prejdú do kategórie do 23 rokov, ich pripravovať na vrcholový a profesionálny šport, lebo zatiaľ nám to nejde,“ skonštatoval Chrapčiak.

„Vo výkonnom výbore sme naštartovali podporu klubov, čo je dosť zásadné. V minulosti sa to dosť zanedbávalo. Do klubov prichádza nová mládež, rozširujú sa stavy a keď bude široká základňa, tak budú aj ďalšie talenty. Bohužiaľ, zaspali sme určitú dobu a teraz to dobiehame,“ doplnil Stanovský.

Téme sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval redaktor Milan Stanko:

Šampionát ovládol 17-ročný Slovinec

Najväčšou hviezdou svetového šampionátu bol Slovinec Žiga Lin Hočevar, ktorý vyhral C1, K1 a v kajak krose skončil strieborný. „Som naozaj veľmi spokojný. Je to niečo neuveriteľné. Trénujem tvrdšie a viac ako ktokoľvek iný. Myslím si, že je to jediná cesta ako uspieť,“ prezradil talentovaný Hočevar.

„Je vidieť, že je to veľký talent. Hlavne je vidieť, že sa tréningu s otcom, s ktorým som aj ja jazdil, veľmi venujú a celá ich rodina žije vodným slalomom“ zhodnotil dvojnásobný olympijský víťaz Michal Martikán.

Žiga Lin Hočevar.
Na snímke slovinský reprezentant vo vodnom slalome Žiga Lin Hočevar.Foto: TASR/DPA

Hočevar má len sedemnásť rokov a už je aj seniorským majstrom Európy. „On je v podstate obojživelník. Bude to nová ikona športu. Je to v podstate tretia generácia Hočevarovcov,“ uzavrel Stanovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport