Na hlavný obsah

Preslávila ju rola Brendy v seriáli Beverly Hills 90210. Zomrela herečka Shannen Doherty (†53)

Prehrala boj s rakovinou.

Preslávila ju rola Brendy v seriáli Beverly Hills 90210. Zomrela herečka Shannen Doherty (†53)
Americká herečka Shannen Doherty. Foto: ČTK/AP/zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx

Po takmer desiatich rokoch boja s rakovinou v sobotu (13. 7.) zomrela americká herečka Shannen Dohertyová, mala 53 rokov. V nedeľu (14. 7.) o tom s odvolaním sa na jej blízkych informovali americké médiá. Dohertyovú preslávila úloha Brendy Walshovej v seriáli Beverly Hills 90210.

„Oddaná dcéra, sestra, teta a priateľka bola obklopená svojimi blízkymi a tiež svojím psom Bowiem. Rodina žiada v tejto ťažkej chvíli o súkromie, aby mohla v pokoji trúchliť,“ povedala magazínu People producentka Leslie Sloaneová.

Rodáčka z Memphisu v štáte Tennessee sa presťahovala s rodinou do Los Angeles, keď mala sedem rokov. Čoskoro sa začala venovať herectvu, v čom ju rodina podporovala. Ako detská hviezda zažiarila vo viacerých seriáloch, vrátane Domčeka v prérii, píše agentúra AP.

Zlomovou úlohou, ktorú sa zapísala tiež u divákov, bola postava Brendy v tínedžerskom seriáli producenta Aarona Spellinga, ktorý sa odohráva v luxusnej losangeleskej štvrti Beverly Hills. Jej pôsobenie v ňom však skončilo po štyroch sériách, keďže Dohertyová mala spory a hádky skoro so všetkými členmi štábu aj s hereckými kolegami.

V novodobom pokračovaní seriálu figurovala aj Dohertyová, nakrúcania sa však nedožil jej filmový partner Luke Perry, ktorý hral Dylana.

Dohertyová hrala tiež v seriáli Čarodejnice, kde však jej pôsobenie tiež skončilo pre spory s kolegami predčasne. Pokračovala potom v hereckej dráhe, ale žiadny z projektov nebol nijako výrazne úspešný. Jej tri manželstvá sa skončili rozvodom.

Zdravotné ťažkosti

V rozhovore s agentúrou AP z roku 1994 Dohertyová opísala svoj život ako pokojný. O tri roky neskôr, v roku 1997, jej však súd v Beverly Hills nariadil terapiu o zvládaní hnevu, keď údajne v hádke rozbila fľašu od piva o predné sklo cudzieho auta.

Po zatknutí v roku 2001 za jazdu pod vplyvom k alkoholu, ku ktorému sa priznala, musela absolvovať päť dní verejnoprospešných prác, píše AP.

Dohertyová v roku 2015 oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu prsníka a že podstupuje liečbu. Informácia sa do médií dostala po tom, ako herečka podala žalobu na svojich bývalých manažérov, v ktorej tvrdila, že zle hospodárili s jej peniazmi a nechali zaniknúť jej zdravotné poistenie. Spor urovnali o rok neskôr.

Vo februári 2020 Dohertyová oznámila, že sa jej rakovina vrátila a že je vo štvrtom štádiu. V roku 2023 jej lekári odstránili nádor na mozgu a herečka oznámila, že sa jej zhubná choroba rozšírila tiež do kostí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet