Na hlavný obsah

SNS si vie predstaviť diskusiu o zmenách v ústave, ktoré navrhuje KDH, pripustil Roman Michelko

Podľa politológa to nie je dobrá správa pre opozíciu.

SNS si vie predstaviť diskusiu o zmenách v ústave, ktoré navrhuje KDH, pripustil Roman Michelko
Zľava Roman Michelko a Viliam Karas. Foto: TASR/Jakub Kotian a SITA/Branislav Bibel/koláž STVR

SNS si vie predstaviť diskusiu o niektorých návrhoch zmien v ústave, s ktorými prišli opoziční kresťanskí demokrati. V Aktuálne :24 to povedal poslanec SNS Roman Michelko.

KDH navrhuje dať do ústavy posilnenie slobody svedomia vrátane výhrady vo svedomí, posilnenie práva rodičov, surogátne materstvo, rozšírenie Generálnej prokuratúry SR či spravodlivejší a demokratickejší volebný systém.

S balíkom ôsmich návrhov na zmenu ústavy prišlo opozičné hnutie dva týždne po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval ústavné zmeny na zabránenie šírenia progresivizmu. Podľa podpredsedu KDH a člena predsedníctva Viliama Karasa nejde o podanú ruku Smeru.

„Nazval by som to vymedzením tém, o ktorých sme v prípade otvárania diskusií o zmene ústavy z nášho pohľadu ochotní diskutovať,“ povedal Karas. Sú to podľa neho veci, o ktorých si predsedníctvo KDH myslí, že by boli prínosom pre Slovensko.

O troch témach nemá zmysel diskutovať

Postoj národniarov k navrhovaným zmenám je podľa Michelka jasný. „Rozšírenie prokuratúry, to určite nemienime robiť. Tiež chcú obmedziť skrátené legislatívne konania. Tento typ právnej normy by však mal byť a nemyslím si, že sa nadužíva. Tiež je pre nás neprijateľná zmena volebného systému,“ priblížil.

O týchto troch témach podľa Romana Michelka nemá zmysel ani diskutovať, všetky ostatné sú otvorené. Viliam Karas pripúšťa, že v hnutí sú realisti a uvedomujú si, že sú v opozícii. „Predstavili sme osem priorít, ale je predčasné hovoriť, koľko sa toho podarí presadiť. Ideálny stav by bolo všetkých osem,“ dodal.

SNS sa podľa Michelka nebráni spolupráci s KDH. „Môžem nájsť viacero zákonov, kedy sme akceptovali ich pozmeňovacie návrhy. V niektorých orgánoch sme si osvojili aj nominácie KDH,“ vysvetlil.

„Ja si viem predstaviť, že by sme garantovali slobodu slova ústavným zákonom, ktorý zakáže vypínať weby alebo médiá bez právoplatného rozhodnutia súdu. Ak by toto KDH podporilo, tak naša ochota podporiť ich veci by bola väčšia,“ skonštatoval Michelko.

Lenč: Pre opozíciu to nie je dobrá správa

Pre opozíciu nie je dobrá správa, že sa KDH takýmto spôsobom snaží zapáčiť vládnej koalícii. Povedal to v reakcii na balík návrhov na zmenu ústavy z dielne KDH politológ Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

Nateraz nepredpokladá, že by na tom KDH mohlo politicky získať. „V prípade, že by sa stal zázrak a niektorý z návrhov by sa premietol do ústavy a nebolo by to za veľkú politickú cenu, teda že by KDH nemuselo zahlasovať za niečo, čo by bolo v rozpore s tým, čo hnutie presadzuje, tak potom to môžeme považovať za úspech. Nateraz to ale vyzerá ako fiasko,“ povedal Lenč.

Vysvetlil to najmä tým, že mnohé z tých návrhov, ktoré predstavilo KDH, sú neprijateľné pre vládne strany, s ktorými bude musieť hnutie spolupracovať.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Jozefom Lenčom z Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko