Na hlavný obsah

Chystáte sa na dovolenku mimo eurozóny? Pozor na platbu kartou v eurách. Bankári radia, ako neprerobiť

Platba v eurách sa môže poriadne predražiť.

Chystáte sa na dovolenku mimo eurozóny? Pozor na platbu kartou v eurách. Bankári radia, ako neprerobiť
Ilustračná snímka výberu peňazí z bankomatu. Foto: STVR

Ak nechcete prerobiť pri platení v zahraničí, použite menu krajiny, v ktorej dovolenkujete. Výmenný kurz bude pre vás výhodnejší ako keby ste platili eurom.

Keď nám na dovolenke čašník podá terminál s útratou v eurách, obyčajne sme pripravení hneď priložiť kartu.

„To vyzerá komfortne, lebo vieme koľko platíme v eurách, ale môže sa nám táto platba poriadne predražiť. Využíva sa vtedy iný kurz a môžu sa platiť aj konverzné poplatky. Preto odporúčame všetkým dovolenkárom, aby si vyberali a trvali na tom, že chcú platiť v lokálnej mene,“ vysvetlila manažérka oddelenia komunikácie ČSOB Anna Jamborová.

V reportáži redaktorky Moniky Maťovej zo Správ sa dozviete ďalšie praktické informácie:

Ak vás aj obchodník postaví pred hotovú vec a vystaví účet v eurách, neunáhlite sa. „Treba požiadať, že chcete platiť v miestnej mene,“ povedala PR manažérka Tatra banky Nadežda Palušová.

Výber peňazí z bankomatu

Vyberať si peniaze z bankomatu odporúčajú bankárky v krajine, kde dovolenkujete. „Naším odporúčaním je vybrať si peniaze z bankomatu v cudzine, pretože pri vyššej sume peňazí to môže byť výhodnejšie ako zámena peňazí,“ dodala Jamborová.

„Klientom odporúčame, aby radšej pri cestách do zahraničia používali dve platobné karty – debetnú aj kreditnú. Keď potrebujú vyberať peniaze, je lepšia debetná. Pri platbách kartou zas kreditná,“ priblížila Palušová.

„Odporúčame si vyberať takú sumu, akú naozaj potrebujeme. Mnohí si ani neuvedomujú, že po návrate z cudziny si tie peniaze ani nebudú mať kde zameniť. Napríklad, ak cestujeme do Ázie,“ dodala Jamborová.

Pri výbere z bankomatov v zahraničí treba myslieť aj na to, že iná banka si zaúčtuje poplatok za výber z automatu.

„Pre klienta je vždy výhodnejšie vyberať peniaze v banke skupiny, kde táto banka patrí z toho dôvodu, že my ako banka neúčtujeme poplatok za takýto výber v rámci našej skupiny,“ uviedla Palušová z Tatra banky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika