Na hlavný obsah

Na východe Slovenska testujú možné riešenie energetickej chudoby. Nie všetci si ho však môžu dovoliť

Postupne ju chcú zaviesť na celom Slovensku.

Na východe Slovenska testujú možné riešenie energetickej chudoby. Nie všetci si ho však môžu dovoliť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Elektrická energia na kredit umožňuje pripojenie k sieti aj tým ľuďom, ktorí nevedia hospodáriť s peniazmi. S nápadom prišla Východoslovenská distribučná (VSD) ešte pred dvomi rokmi. Odvtedy ho testuje v praxi. Systém by sa mohol postupne rozšíriť po celom Slovensku.

Šekom zaplatia VSD sumu, do výšky ktorej budú môcť čerpať elektrinu. Vysvetľuje manažér spoločnosti Daniel Zákutný. Potom si musia kredit dobiť ďalšou platbou. „Skúšame, učíme sa, ladíme. Je tam 38 rodín, všetci tam sú na dobrovoľnej báze, všetci si to pochvaľujú,“ priblížil Zákutný.

„Sú napojení na podružné meranie, o ktorého stave sú informovaní SMS. Dostanú presnú informáciu o tom, koľko elektriny už spotrebovali a koľko môžu ešte spotrebovať,“ priblížil starosta obce Závadka Matej Drab.

Elektrine na kredit sa v reportáži v relácii Správy :24 venovali redaktorky Miriam Palková a Monika Maťová:

Dodávateľ energie poskytuje aj núdzový kredit, a to v prípade, keď peniaze nestihnú prísť na účet včas. Vtedy dodávajú elektrinu ešte ďalších päť dní. „Veríme, že tento pilotný projekt bude základom pre legislatívu, aby sa to predplatené odoberanie elektriny mohlo stať základom pre celonárodné riešenie celonárodnej chudoby,“ pokračoval Zákutný.

Predplatenie z pohľadu expertov

Predplatenie elektriny skúmali aj vedci v Slovenskej akadémii vied. Podľa vedkyne Dušany Dokupilovej nerieši situáciu ľuďom, ktorí nemajú žiadny príjem. Vedkyňa si myslí, že pomôže tým, ktorí síce príjem majú, ale nevedia hospodáriť s peniazmi.

„Toto je veľmi adresný spôsob riešenia energetickej chudoby pre isté skupiny obyvateľstva a určite odporúčam, aby bol zavedený a oficiálny pre celé územie Slovenska,“ skonštatovala.

Analytik upozorňuje, že tento druh pomoci nie je adresný. „Nie je to pomoc v tom zmysle, že by elektrina pre domácnosti bola lacnejšia. Ale domácnosti, ktoré nevedia hospodáriť, nemajú dobrú disciplínu. Pomôže to získať prehľad v platbách,“ dodal analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Prichystať adresnú pomoc pre ľudí, ktorí žijú v energetickej chudobe prisľúbilo ministerstvo hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny