Na hlavný obsah

Jednodňovú diaľničnú známku si vodiči môžu kúpiť v predpredaji: Platná bude už o pár dní

Zmena sa dotkla aj ročnej diaľničnej známky.

Jednodňovú diaľničnú známku si vodiči môžu kúpiť v predpredaji: Platná bude už o pár dní
Vodiči si môžu zakúpiť jednodňovú diaľničnú známku. Foto: STVR

Vodiči si môžu zakúpiť jednodňovú diaľničnú známku. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spustila jej predpredaj. Jednodňová diaľničná známka začne platiť na Slovensku prvého augusta. Ročná známka končí, zostane však 365-dňová známka.

Ak niekto žije v Banskej Bystrici a potrebuje na jeden deň zájsť napríklad do Bratislavy za lekárom či na nákupy, viac si nemusí kupovať diaľničnú známku na desať dní. Postačí mu nová jednodňová.

„V súčasnosti sme spustili predpredaj diaľničných známok. Treba však podotknúť, že si je možné zakúpiť jednodňovú diaľničnú známku, ale s platnosťou od prvého augusta,“ priblížil hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

Predpredaju jednodňovej diaľničnej známky sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Vodiči po nej volali roky

Vodiči po diaľničnej známke na jeden deň volali roky. „Predpokladáme, že bude zaujímavá najmä pre zahraničných motoristov, ktorí Slovenskom prechádzajú na dovolenku alebo za prácou,“ uviedol Ferenčák.

Za jednodňovú diaľničnú známku vodič zaplatí 5,40 eura. Platí v ten jeden deň, a teda vždy do polnoci.

Ak si známku zakúpite napríklad na obed, platiť vám bude len dvanásť hodín. Ak si ju zaobstaráte o jedenástej hodine večer, platná bude len hodinu. Dajte si tak pozor, aby ste nedostali pokutu. Podľa vodičov by bolo lepšie, keby mala známka platnosť 24 hodín.

„Samozrejme, že by to bolo lepšie, ale nie sme v tomto výnimoční. Skôr to bola požiadavka medzinárodných organizácií Európskej únie, aby sme všetci túto možnosť v Európe mali, aby sme nenútili motoristov kupovať niečo, čo nepotrebujú,“ uviedol dopravný analytik a motoristický novinár Alexander Štefuca.

Ročná známka končí

Diaľničné známky na Slovensku majú elektronickú podobu. Od prvého augusta si môžeme zakúpiť 365-dňovú diaľničnú známku v sume 60 eur, tá na 30 dní nás vyjde 17 eur a desaťdňová 12 eur. Ročná známka končí.

„Tí, čo si už zakúpili ročnú diaľničnú známku, samozrejme, pre nich platí, len si ju už nebudú môcť od prvého augusta kúpiť,“ priblížil Ferenčák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko