Na hlavný obsah

V Stropkove zabezpečili obytné kontajnery pre ľudí, ktorých osadu zachvátil požiar

Býva v nich asi 50 ľudí.

V Stropkove zabezpečili obytné kontajnery pre ľudí, ktorých osadu zachvátil požiar
Obytné kontajnery pre obyvateľov Stropkova. Foto: STVR

V Stropkove zabezpečili obytné kontajnery pre obyvateľov, ktorých v apríli a v máji v lokalite Za jarkom postihol požiar. Umiestnili ich v týchto dňoch a býva v nich asi 50 ľudí.

Toto bývanie využila len časť obyvateľov. Niektorí sa vrátili do pôvodnej lokality a ďalší išli bývať k príbuzným. Samosprávu nákup obytných kontajnerov stál takmer 59-tisíc eur.

Mesto na vlastné náklady zabezpečilo deväť obytných kontajnerov. V týchto dňoch samospráva uzatvára s nájomcami zmluvy o prenájme.

„K deviatim kontajnerom sme ešte zabezpečili aj jeden sanitárny kontajner, plus stojan na vodu, ktorý bude fungovať na báze čipových kariet. Keď sa podpíše zmluva, uzatvorí sa vzťah medzi nájomcom a dodávateľom energií. Samozrejme, budú sa podieľať na nákladoch za vodu,“ priblížil primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza.

Na obytné kontajnery pre obyvateľov Stropkova sa bola pre Správy pozrieť redaktorka Lucia Benetínová:

Po požiari obyvatelia bývali v stanoch, ktoré poskytol Červený kríž. Mesto neskôr poskytlo Rómom ubytovanie v priestoroch základnej školy.

„V súčasnosti majú to núdzové riešenie také, že pokiaľ budú tieto obytné kontajnery pripojené k vode, tak majú ju sprístupnenú hneď tu u nás v komunitnom centre,“ povedala terénna sociálna pracovníčka Andrea Župová.

Mesto zvažuje kúpu ďalších kontajnerov

Samospráva žiada časť financií, ktoré poskytla na kúpu obytných kontajnerov od Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

„Úrad odporučil žiadosť mesta Stropkov o financovanie projektu ‚Realizácia kontajnerového bývania v Stropkove‘ v celkovej výške dotácie 55-tisic eur do ďalšieho spracovania žiadosti,“ uviedol Úrad vlády splnomocnenca pre rómske komunity.

Vedenie mesta nevylučuje, že ak bude mať dostatok financií zakúpi aj ďalšie kontajnery na bývanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny