Na hlavný obsah

Športovcov Južnej Kórey predstavili na otváracom ceremoniáli OH ako reprezentantov KĽDR

Žiadajú, aby sa to už nestalo.

Športovcov Južnej Kórey predstavili na otváracom ceremoniáli OH ako reprezentantov KĽDR
Športovci z Južnej Kórey. Foto: TASR/AP Photo/Lee Jin-man, Pool

Predstavitelia Kórejskej republiky vyjadrili ľútosť nad tým, že ich výpravu na piatkovom (26. 7.) otváracom ceremoniáli OH v Paríži predstavili pod názvom Kórejská ľudovodemokratická republika. Od organizátorov vyžadujú ubezpečenie, že na olympiáde sa už táto chyba nebude opakovať.

Keď sa juhokórejskí športovci plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu „Kórejskej ľudovodemokratickej republiky“, čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu.

Rovnako potom predstavili aj severokórejskú výpravu. Námestník juhokórejského ministra športu a kultúry Jang Mi-ran následne požiadal o stretnutie s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom.

MOV sa za incident v sobotu (27. 7.) ospravedlnil. „Úprimne sa ospravedlňujeme za chybu, ktorá vznikla pri predstavovaní kórejských športovcov počas vysielania otváracieho ceremoniálu,“ napísal výbor na sociálnej sieti X.

Z Kórejskej republiky pricestovalo do Paríža 143 športovcov a KĽDR zastupuje 16 reprezentantov, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport