Na hlavný obsah

Prezident Pellegrini otvoril Slovenský dom v Paríži. Čo ponúkne na jedálnom lístku?

Slovenský dom sa nachádza severne od centra Paríža.

Prezident Pellegrini otvoril Slovenský dom v Paríži. Čo ponúkne na jedálnom lístku?
Prezident Pellegrini otvoril Slovenský dom v Paríži. Foto: STVR

Po dvoch covidových olympijských hrách má slovenská výprava v Paríži opäť Slovenský dom. Slúži okrem iného na prezentovanie kultúry či gastronómie. Prístup doň bude mať širšia verejnosť. V sobotu (27. 7.) ho otvoril prezident Peter Pellegrini v sprievode ministrov vnútra a cestovného ruchu a športu.

„Z tohto slovenského domu by to mal byť odkaz k nám domov. Že hoci športovci pochádzajú z rôznych kútov Slovenska a reprezentujú nás v rôznych disciplínach, tak nás spája jedno. Že tu všetci majú na hrudi svoj slovenský dvojkríž. Šport tu ľudí spája a nie rozdeľuje. Šport je o pokoji a o snahe nastoliť mier. Zmierenie,“ vyhlásil prezident.

Otvoreniu Slovenského domu v Paríži sa v Správach venoval redaktor Samuel Brečka:

Slovenský dom sa nachádza severne od centra Paríža, v parku La Vilette. Dostupný je pre širokú verejnosť a premiérovo ponúka aj exteriérové priestory.

„Som veľmi rád, že sme mohli so Slovakia travel prispieť aj na jeho vznik. Takisto spolu s olympijským a športovým výborom a dúfam, že bude reprezentovať. To je presne to, čo má aj nové ministerstvo ako hlavnú víziu – prepájať duch športu s prezentáciou Slovenska v zahraničí,“ uviedol minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (nom. SNS).

Jedálny lístok

„Sme veľmi blízko Českého olympijského domu. Možno náš slovenský nie je ten najväčší a nepôsobí možno tak honosne, ale poskytujeme to, čím sme známi,“ myslí si prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Jedálny lístok budú slovenskí kuchári pravidelne obmieňať. Ale tie najtradičnejšie slovenské špeciality si budú môcť návštevníci vychutnať každý deň.

„Samozrejme, klasika nesmie chýbať – pirohy máme vo vegetariánskej verzii a halušky, to je klasika. Každý týždeň nejaká iná štrúdľa,“ opisuje šéfkuchár Vladimír Morochovič.

Slovenský dom bude otvorený každý deň až do záverečného ceremoniálu. Navštíviť by ho malo približne 10-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport