Na hlavný obsah

Počet samovrážd a pokusov o ne minulý rok klesol. Najohrozenejší sú mladí ľudia

Odborníci vyzývajú ľudí, aby vyhľadali pomoc.

Počet samovrážd a pokusov o ne minulý rok klesol. Najohrozenejší sú mladí ľudia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Počet samovrážd a samovražedných pokusov minulý rok klesol. Napriek tomu ich v roku 2023 na Slovensku bolo viac ako 500. Mnohé z nich aj na železnici. Aktuálny údaj z prvého polroka tohto roka hovorí o 42 pokusoch.

Väčšina sa skončila smrťou pod vlakom. Ide pritom o traumu nielen pre príbuzných, ale aj rušňovodičov a mnohých cestujúcich. Odborníci vyzývajú ľudí, aby vyhľadali pomoc a rozprávali sa o svojich problémoch.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) minulý rok zaznamenalo 501 samovrážd, čo je takmer o 65 menej ako v roku 2022. Klesol aj počet samovražedných pokusov, zaznamenali o 46 prípadov menej.

Počtu samovrážd na Slovensku sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

„Z našich dát zároveň vyplýva, že samovraždu vlani spáchali prevažne muži, čo sa týka samovražedných pokusov prevládajú ženy,“ priblížila vedúca oddelenia komunikácie a marketingu NCZI Alena Krčová.

Podľa psychológov je tento rozdiel medzi mužmi a ženami dlhodobý. „Muži volia iné spôsoby ako ukončiť svoj život a veľmi často volia také, ktoré sú absolútne devastačné, kde sa nedá urobiť krok späť. Pri ženách vieme, že premýšľajú aj nad tým, ako budú potom vyzerať, v akom stave ich nájdu ich blízki,“ vysvetlil psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IP Marek Madro.

„Muži chcú byť silnejší a nevyhľadávajú tak odbornú pomoc. Čo sa týka žien, tak tie všeobecne viac vyhľadávajú odbornú pomoc. Často je to skôr také volanie o pomoc, že ten človek potrebuje niekoho, kto by ho podporil,“ zdôraznil klinický psychológ Miloš Šlepecký.

Ohrození sú najmä mladí ľudia

Najviac pokusov o samovraždu bolo u mladých ľudí. „Nachádzajú sa v citlivom veku, kedy majú pocit, že po všetkých krízach nemajú dostatok odolnosti a skúseností, ktoré by im pomohli zvládať výzvy ktoré k nim v tom živote prichádzajú. Zároveň nehovoria so svojimi blízkymi o tom, čo sa im deje, pretože sa boja, že ich sklamú,“ skonštatoval Madro.

„Mladý človek to často nevie inak riešiť, len samovražedným aktom, ktorý je skôr ale volaním o pomoc,“ tvrdí Šlepecký.

Štvrtinu samovrážd spáchali 40- až 49-roční ľudia. Podľa odborníka sa to spája s krízou stredného veku. „Ľudia majú pocit že ako keby už všetko, čo bolo podstatné, urobili. Nevedia si predstaviť, čo príde teraz. Z predstavy seniorského veku majú skôr hrôzu,“ priblížil Madro.

Rozhodnutie vziať si život môže byť impulzívna reakcia na problém, ale oveľa častejšie sa odborníci stretávajú s plánovanými samovraždami.

Ľudia, ktorí majú samovražedné myšlienky, by mali vyhľadať pomoc psychológa alebo psychiatra. Ak sa boja za niekým prísť, môžu zavolať na krízovú linku pomoci, napríklad linku IP 0800 500 333.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko