Na hlavný obsah

FIFA potrestala kanadské futbalistky. Tréning súperiek sledovali pomocou dronu

Ich trénerka dostala ročný dištanc.

FIFA potrestala kanadské futbalistky. Tréning súperiek sledovali pomocou dronu
Kanadské futbalistky na OH v Paríži. Foto: TASR/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestala kanadskú ženskú reprezentáciu za škandál so sledovaním súperiek prostredníctvom dronu.

Kanadskému družstvu odobrala na olympijskom turnaji šesť bodov a udelila ročný dištanc hlavnej trénerke a dvom jej asistentom. Kanadská futbalová federácia navyše musí zaplatiť pokutu 200-tisíc švajčiarskych frankov (približne 209-tisíc eur).

Incident vypukol, keď výprava Nového Zélandu podala sťažnosť na jednotku integrity Medzinárodného olympijského výboru (MOV) po tom, ako spozorovala neznámy dron počas tréningu svojho tímu v St. Etienne.

Francúzska polícia operátora dronu krátko po incidente zadržala a ukázalo sa, že ho pilotoval člen kanadského personálu. Oba tímy sa vo štvrtok (25. 6.) stretli v A-skupine olympijského turnaja, Kanaďanky v úlohe obhajkýň zlata zvíťazili 2:1.

Ročný dištanc

Hlavnú trénerku kanadskej reprezentácie Bev Prestmanovú, ktorá na OH v Tokiu priviedla tím k titulu, už v piatok (26. 7.) prepustili z olympijského tímu. Trénerka podľa informácií Kanadského olympijského výboru o používaní dronu vedela. V sobotu (27. 7.) navyše dostala od FIFA aj ročný zákaz činnosti.

Bev Priestmanová
Trénerka kanadskej ženskej futbalovej reprezentácie Bev Priestmanová.Foto: TASR/AP

Už v stredu (24. 5.) museli po vypuknutí kauzy predčasne opustiť OH v Paríži asistentka trénerky Jasmine Manderová a Joseph Lombardi, neakreditovaný analytik kanadskej asociácie. Obaja dostali rovnako ročné tresty.

FIFA v tomto prípade urýchlila disciplinárne konanie, keď požiadala svojich odvolacích sudcov, aby sa chopili kauzy.

„Priestmanová a dvaja jej asistenti boli uznaní zodpovednými za nevhodné správanie a porušenie princípov fair play,“ uviedla svetová federácia vo svojom stanovisku, ktoré sprostredkovala agentúra AP. Priestmanová a Kanadská futbalová federácia majú možnosť sa odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport