Na hlavný obsah

Vodiči budú môcť jazdiť bezplatne po ďalších diaľničných obchvatoch, neplatí to však pre všetkých

Nákladné autá budú mýto platiť aj naďalej.

Vodiči budú môcť jazdiť bezplatne po ďalších diaľničných obchvatoch, neplatí to však pre všetkých
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vodiči budú môcť jazdiť po niektorých diaľničných obchvatoch miest bez diaľničnej známky. Zmena sa však dotkne len osobných áut. Nákladné autá budú mýto platiť aj naďalej.

Niektoré diaľničné obchvaty sú od poplatkov oslobodené už dnes. Čoskoro k nim pribudnú aj ďalšie. Ide o vybrané diaľničné úseky, ale aj o rýchlostné cesty. „Vyňatím niektorých diaľničných obchvatov zo spoplatnenia chceme odľahčiť dopravu v mestách,“ priblížila hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková.

„Úseky, ktoré budú vyňaté z povinnosti mať uhradenú diaľničnú známku, budú štandardne označené,“ ozrejmil hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Tomáš Ferenčák. Bude sa to týkať celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Popradu, Košíc, Prešova a Žiliny.

Bezplatným diaľničným úsekom sa v relácii Správy :24 venovali redaktori Martin Do a Radoslav Šebo:

Žilinský primátor Peter Fiabáne však veľké očakávania nemá. „Mesto Žilina ako významná dopravná križovatka Slovenska bude aj naďalej čeliť výrazným dopravným komplikáciám, a tým aj nespokojnosti ľudí, ktorí musia túto dopravu zdieľať,“ uviedol.

„Vodičom to nikto neprikáže, že musíte chodiť cez obchvaty a cez nespoplatnené diaľničné úseky. Takže, ak vodiči budú aktívne využívať tieto úseky, tak to môže pomôcť doprave v mestách,“ myslí si redaktor Pozor zákruta Roman Nadányi.

Fiabáne je presvedčený, že dopravnej situácii v meste pomôže až dokončenie diaľnice D3 na Kysuciach, diaľničný tunel Višňové alebo oprava cesty pod Strečnom.

Podľa niektorých to pomôže

Optimistickejší je však starosta bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica Jozef Krúpa. „Doprava zo Záhoria, či už je to Lozorno, Zohor, Malacky, samozrejme, Stupava, Marianka, primárne smeruje cez Záhorskú Bystricu,“ povedal.

Alternatívnu trasu, ktorou je neďaleká diaľnica do hlavného mesta, podľa starostu mnohí vodiči nevyužívali, keďže nemali diaľničnú známku. To, že sa zo Stupavy dostanú po diaľnici až do hlavného mesta zadarmo, podľa neho odľahčeniu dopravy pomôže.

Zmeny na cestách začnú platiť od prvého augusta. Na Slovensku bude tak od poplatku oslobodených takmer 200 kilometrov ďalších úsekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika