Na hlavný obsah

Slovensko rýchlo starne. Čoskoro budú pravdepodobne musieť pracovať aj ľudia v dôchodkovom veku

Starnutie populácie je problémom viacerých krajín.

Slovensko rýchlo starne. Čoskoro budú pravdepodobne musieť pracovať aj ľudia v dôchodkovom veku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Podiel seniorov u nás rastie druhým najvyšším tempom v Európskej únii. Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že ak sa situácia nezlepší, nebude mať kto pracovať. Poznačí to našu ekonomiku.

Starnutie populácie je problémom viacerých krajín. Napríklad japonské obyvateľstvo patrí medzi najstaršie na svete. Aby neklesla ich ekonomika zmenili výrobu plienok pre deti, na produkciu plienok pre dospelých.

„Trh pre dospelých je oveľa väčší. Inak povedané, trh s plienkami pre dospelých je asi dvakrát väčší ako trh s bábätkami, tak sa to stalo,“ hovorí riaditeľ marketingového oddelenia Daio Paper Kanji Nakata.

Starnutiu populácie sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Populácia rýchlo starne aj na Slovensku. Odborníci hovoria, že v priebehu 10-15 rokov budú musieť pravdepodobne pracovať aj ľudia v dôchodkovom veku.

,,Naša populácia už kulminovala a bude už len klesať a zároveň bude narastať podiel populácie v neproduktívnom veku,“ upozorňuje expert NBS Milan Vaňko.

,,Nemôžme to brať tak, že jedného 30-ročného človeka v produktívnom veku nahradíme dôchodcom a tá ich produktivita, tá ich pridaná hodnota bude rovnaká,“ skonštatoval analytik UniCredit Banky Ľubomír Koršňák.

Vyššia miera automatizácie

Európske krajiny zapájajú do pracovného pomeru viac ako 11 percent ľudí v dôchodkovom veku. „Na Slovensku sa na trhu práce nejakým spôsobom zúčastňuje približne 8 percent ľudí nad 65 rokov,“ dodal Koršňák.

Slovenské firmy majú veľký problém pokryť aj bežné pracovné miesta. Už dnes tak produkujú menej. „Firmy by vedeli viac a viac produkovať a platiť tým aj viacej daní a odvodov, pokiaľ by mali dostatok pracovnej sily. Sme čím ďalej tým radšej, keď dokážeme udržať v pracovnom pomere dôchodcov,“ tvrdí viceprezident Asociácie zam. zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Čiastočným riešením pre Slovensko by podľa asociácie zamestnávateľov mohla byť vyššia miera automatizácie. Menej ľudí, by tak vyrobilo viac. Na to však musia firmy investovať nemalé čiastky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika