Na hlavný obsah

Rozdiely v platoch pretrvávajú: Za rovnaký čas, za ktorý zarobí muž jedno euro, získa žena iba 80 centov

Vo svojej správe to skonštatovala NBS.

Rozdiely v platoch pretrvávajú: Za rovnaký čas, za ktorý zarobí muž jedno euro, získa žena iba 80 centov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Za rovnaký čas, za ktorý zarobí muž v priemere jedno euro, žena získa iba 80 centov. Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšími rozdielmi v platoch mužov a žien v rámci EÚ. Aj to skonštatovala vo svojej správe Národná banka Slovenska (NBS).

Kým muži pracujú v IT sektore či riadiacich pozíciách, ženy sa častejšie uplatňujú v školstve, v administratíve a v obchode. „Ženy sa niekedy vzdávajú možnosti postupovať v hierarchii riadenia práve preto, že cítia záväzky, ktoré majú voči svojim najbližším,“ hovorí sociologička zo Sociologického ústavu SAV Zuzana Kusá.

Rozdielom v platoch mužov a žien sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

„Základné platy mužov a žien sú úplne rovnaké. Je to veľmi pekne vidieť pri tom nástupe do zamestnania, kedy človek nastupuje za rovnakých podmienok, či je muž alebo žena. Rozdiel je v odpracovanej hodine,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

Rozdiel vzniká napríklad pri práci nadčas či v noci, ktorá je na Slovensku veľmi frekventovaná. Tú si ženy často nemôžu dovoliť. „Súvisí to z časti s kultúrnymi povinnosťami žien v starostlivosti o príbuzných, o deti. O starších členov domácnosti,“ pokračuje Kusá.

Materská dovolenka

Ženy sú zároveň menej agresívne pri rozhovoroch so zamestnávateľom. „Ženy majú nižšie sebavedomie, čo sa týka vyjednávania platu. Oveľa menej často a oveľa nižšiu sumu vyjednávajú platové podmienky na pracovných pohovoroch a takisto to je u zamestnávateľov,“ priblížila hovorkyňa Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Dôvodom veľkého rozdielu medzi platmi mužov a žien u nás je aj trojročná materská dovolenka. „Tieto rozdiely sú menšie v krajinách, kde platená rodičovská dovolenka je kratšia, kde vyšší podiel detí navštevuje jasle,“ uviedol analytik NBS Peter Tóth.

Po skončení materskej dovolenky sa ženy často zamestnajú na polovičný úväzok, aby sa mohli venovať rodine. „Keď sa bavíme o mzdách ako takých, tak to nie je hodinová mzda, ale mesačná. Ak má niekto polovičný alebo čiastočný úväzok, tak, samozrejme, aj tá mzda je nižšia,“ skonštatoval analytik z Fakulty podnikového manažmentu Pavel Škriniar.

Podľa odborníkov sa rozdiely medzi platmi mužov a žien pomaly zmenšujú. Bude však trvať dlho, kým sa vyrovnajú. Pomôcť by mohlo skrátenie materskej dovolenky, prípadne jej rozdelenie medzi mužov a ženy a vyššie zabezpečenie zamestnancov kolektívnymi zmluvami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika