Na hlavný obsah

Na Kráľovej holi umiestnili najvyššie položenú zbernú nádobu na zálohované obaly

Turisti aj okolité obce to privítali.

Na Kráľovej holi umiestnili najvyššie položenú zbernú nádobu na zálohované obaly
Zberná nádoba na zálohované obaly na Kráľovej holi. Foto: STVR

Zálohované fľaše alebo plechovky môžu turisti odovzdávať už aj na vrchole Kráľovej hole. Vo výške takmer 1 950 metrov nad morom umiestnili špeciálnu zbernú nádobu. Okolité obce aj turisti to privítali.

Kráľova hoľa je jedným z najnavštevovanejších vrcholov Slovenska. ,,S kolegami sme sa rozhodli, že jednu z tých nádob umiestnime na vrchole, takom symbolickom pre Slovákov a navštevovanom aj pre tento krásny výhľad, ktorý tu je,“ uviedol riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry Michal Babnič.

Mnoho turistov svoju cestu začína v obci Šumiac, odkiaľ vedie najkratšia trasa na vrchol. Ročne obec platí za komunálny odpad viac ako 40-tisíc eur.

Najvyššie položenej zbernej nádobe sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

,,Je to veľmi dobrá vec, lebo veľa turistov má plastové fľaše alebo nejaký iný plastový odpad. Takto to môžu dať do tejto nádoby a nemusia to niesť v batohoch späť do obcí,“ uviedla starostka Šumiaca Jarmila Gordanová.

Zbernú nádobu umiestnili oproti rozhlasovému a televíznemu vysielaču. Turisti darovaním obalov prispejú na ochranu prírody konkrétneho národného parku, kde sa nachádzajú. Umiestňovať nádoby na zálohovanie v národných parkoch začal Správca zálohového systému minulý rok.

,,Sú to desaťtisíce obalov, ktoré sa vyzbierali doteraz. Ja si myslím, že spokojnosť je. Veľmi potom záleží samozrejme od turistov, čo do toho vhadzujú. Na takýchto miestach, ako je napríklad Kráľová hoľa, máme zatiaľ veľmi dobrú spätnú väzbu, že tam naozaj vhadzujú len zálohované obaly,“ priblížil generálny riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

V siedmich národných parkoch doteraz umiestnili 17 nádob, kde môžu turisti vhodiť zálohovanú fľašu alebo plechovku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny