Na hlavný obsah

Orbán označil poľskú politiku za pokryteckú. Prečo je Budapešť ešte v NATO, dumajú vo Varšave

Orbán obvinil Poľsko z obchodovania s Ruskom.

Orbán označil poľskú politiku za pokryteckú. Prečo je Budapešť ešte v NATO, dumajú vo Varšave
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko a Poľsko sa dostali do slovnej prestrelky. Maďarský premiér Viktor Orbán cez víkend označil politiku Varšavy za pokryteckú. Na poľskej strane sa v reakcii pýtajú, prečo je ešte Budapešť v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Poľská diplomacia rozhorčene reagovala na slová premiéra Orbána, podľa ktorého „Poliaci robia najpokryteckejšiu politiku v celej Európe, pretože veselo obchodujú s Rusmi, nakupujú rôznymi cestičkami ruskú ropu, pričom nás poučujú“.

Sporu medzi Poľskou a Maďarskou diplomaciou sa v reportáži v relácii Rádiožurnál venoval spravodajca STVR v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Teofil Bartoszewski, to označil za protipoľské vyjadrenie. Poľsko totiž neobchoduje s Ruskom ako Orbán, ktorý sa „posunul na perifériu medzinárodného spoločenstva, tak v Európskej únii, ako v NATO“. Bartoszewski nechápe, prečo je Maďarsko stále v NATO a prečo nezaloží „nové spojenectvo s Putinom“.

Okamžite na to reagoval z maďarskej strany šéf diplomacie Péter Szijjártó. Na sociálnej sieti potvrdil charakteristiku svojho premiéra a poľskú vládu nazval opäť pokryteckou, pretože dováža ropu z Ruska. Čo by podľa neho nebola chyba, keby neobviňovali druhých.

„Provokácie poľskej vlády sme trpeli dlho, ale pohár sa už naplnil,“ poslal Szijjártó nahnevaný odkaz do Varšavy. Všetko nasvedčuje tomu, že stará riekanka „Poliak, Maďar, dvaja bratia“, patrí minulosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál