Na hlavný obsah

VIDEO: Fantastický Beňuš vybojoval pre Slovensko prvú medailu, z Francúzska si odnáša bronz

Pre Beňuša ide o jeho druhú medailu z olympijských hier.

VIDEO: Fantastický Beňuš vybojoval pre Slovensko prvú medailu, z Francúzska si odnáša bronz
Na snímke slovenský vodný slalomár Matej Beňuš po finále v C1 na OH 2024. Foto: TASR/AP

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš získal na OH v Paríži bronzovú medailu v C1. Vo finále skončil tretí so stratou 5,67 sekundy na domáceho Nicolasa Gestina. Striebro patrí Britovi Adam Burgessovi (+5,48). Pre Slovensko je to prvý cenný kov v Paríži, Beňuš má v zbierke v rovnakej disciplíne aj olympijské striebro z Ria de Janeiro 2016.

Pozrite si finálovú jazdu slovenského reprezentanta Mateja Beňuša:

 Beňuš postúpil do finále z 11. miesta a štartoval tak ako druhý v poradí. Úvod zvládol bez problémov, menšie zaváhanie mal na „sedmičke“, no celkovo predviedol výrazne istejšiu jazdu ako v semifinále.

Zvládol aj bránku s číslom 16, ktorú ťukol v predchádzajúcej jazde. Trocha stratil na „dvadsiatke“, ale finišoval v nádejnom čase 97,03 s a bol v hre o medailu. Jeho čas vo finále bol o 5,56 sekundy rýchlejší v porovnaní so semifinále a zároveň prvýkrát v Paríži nezaznamenal dotyk počas jazdy. V ďalšom priebehu ho predstihli už len dvaja pretekári.

Pozrite si jazdu zlatého Francúza:

V ére samostatnosti je to 16. vodnoslalomárska olympijská medaila pre SR. Na OH 2020 v Tokiu skončil Beňuš šiesty. Slovensko nemalo v C1 mužov zastúpenie na pódiu v histórii modernej samostatnosti len pred troma rokmi v Tokiu.

V premiére v Atlante 1996 sa Martikán tešil zo zlata, o štyri roky neskôr získal v Sydney striebro a v Atenách 2004 ho zopakoval. V Pekingu 2008 opäť zvíťazil a v Londýne 2012 pri svojej piatej olympijskej účasti bronzom skompletizoval zbierku.

„V prvom rade som šťastný, že sa mi to podarilo. V Tokiu som zlyhal, ale vrátil som späť na stupne. Absolútna spokojnosť. Jazda bola fajn, stratil som len v pasáži 6 a 7, ale to by nezmenilo nič. Gestin bol dnes nezdolateľný. Bolo to dosť nervózne čakanie, keďže čas bol hraničný. Po dojazde som vedel, že to bude tesné ohľadom medaily. Rád by som vyhral, ale už pred začiatkom som vravel, že každá medaila bude úspech,“ uviedol Beňuš pre STVR.


Slovenská medailová žatva vo vodnom slalome sa tak nezastavila ani v Paríži. Začala sa na OH 1996 v Atlante, kde Michal Martikán získal zlato v C1. „Som šťastný, že vodný slalom potvrdil, že je kvalitný. Dúfam, že aj Zuzka Paňková a Jakub Grigar nebudú pod tlakom a užijú si to. V kajak krose to je nepravdepodobné, koncentroval som sa na slalom, no možno motyka vystrelí,“ dodal Beňuš.

Gestin predtým skončil druhý v C1 na uplynulých MS v Londýne. Má aj dve zlaté medaily v hliadkach, na rovnakom šampionáte vo Veľkej Británii a v roku 2021 aj v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport