Na hlavný obsah

Ukrajina je pripravená riešiť so Slovenskom problémy s tranzitom ropy

Zaručuje tranzit ropy pre firmy, na ktoré sa nevzťahujú sankcie.

Ukrajina je pripravená riešiť so Slovenskom problémy s tranzitom ropy
Vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ukrajina zaručuje neprerušovaný tranzit ropy pre spoločnosti, na ktoré sa nevzťahujú sankcie, a je pripravená riešiť otázky tranzitu so Slovenskom. Podľa agentúry Reuters to v utorok (30. 7.) povedal námestník ukrajinského ministra energetiky Roman Andarak.

Ukrajina nedávno zastavila tranzit ropy od ruskej spoločnosti Lukoil cez ropovod Družba na Slovensko a do Maďarska. Urobila tak po tom, ako v júni zaradila túto spoločnosť na svoj sankčný zoznam.

Maďarsko a Slovensko následne vyzvali Európsku komisiu, aby sa zaoberala rozhodnutím Ukrajiny o tranzite ropy od spoločnosti Lukoil. Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) tento krok Kyjeva porušil asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

„Ukrajinská strana je pripravená riešiť všetky problematické otázky na expertnej úrovni. A to ak slovenská strana aktivuje príslušný mechanizmus stanovený v asociačnej dohode. Zatiaľ tak neurobila,“ uviedol Andarak.

Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) v uplynulých dňoch kritizoval krok Kyjeva. Uviedol, že Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov. V pondelok (29. 7.) potom Fico pohrozil, že slovenská rafinéria Slovnaft zastaví dodávky ropy na Ukrajinu, ak sa čoskoro neobnoví tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu.

Slovenský premiér dlhodobo kritizuje sankcie voči Rusku, ktorých cieľom je prinútiť Moskvu stiahnuť vojská z Ukrajiny, ktorú napadla vo februári 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet