Na hlavný obsah

Prezident Biden chce zreformovať americké súdy. Môže to priniesť politické body Kamale Harrisovej

Americký najvyšší súd treba zbaviť extrémizmu, tvrdí Biden.

Prezident Biden chce zreformovať americké súdy. Môže to priniesť politické body Kamale Harrisovej
Na snímke Kamala Harrisová a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký najvyšší súd treba zbaviť extrémizmu, ktorý podrýva jeho dôveryhodnosť. Tvrdí to šéf Bieleho domu Joe Biden.

V texaskom Austine preto predstavil jednu z posledných veľkých reforiem vo funkčnom období, v ktorej chce obmedziť funkčné obdobie sudcov, zaviesť pre nich etický kódex a vrátiť dôveru verejnosti v súdnictvo. Návrh musí schváliť americký Kongres, odborníci však neočakávajú, že zmeny podporí.

Zemetrasenie v systéme fungovania najvyššej súdnej inštancie USA. Niečo podobné tu nebolo niekoľko generácií amerických prezidentov. Takto komentujú navrhované zmeny americké médiá.

Experti tvrdia, že prezident reaguje najmä na rozhodnutie ústavného súdu zo začiatku mesiaca, ktoré garantovalo Donaldovi Trumpovi rozsiahlu imunitu z trestného stíhania. Čelí v ňom obvineniu zo sprisahania s cieľom zvrátiť výsledky uplynulých prezidentských volieb a podnecovania k útoku na kongres.

„Je to niečo neakceptovateľné. Demokracia môže byť demokraciou len vtedy, keď je vždy zákon vyššie ako ktorýkoľvek jednotlivec,“ zdôraznil rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuel Abrahám.

Obmedzenie funkcie sudcov

Plány podľa CNN súvisia aj s inými rozsudkami ústavného teda najvyššieho súdu, vrátane zrušenia práva na interrupciu či rozšírenia práva na držbu zbrane. Ďalšou významnou zmenou by bolo obmedzenie funkcie sudcov na 18 rokov. V súčasnosti si ponechávajú talár doživotne, respektíve do odchodu do dôchodku.

Reportér CBS News Ed O’Keefe vysvetľuje, že v tomto systéme by prezident mohol postupne menovať nového sudcu, teda jedného z deviatich, každé dva roky, čo by bola radikálna zmena. „Znamenalo by to, že žiadny prezident by nemal príliš veľký vplyv na najvyšší súd, tak ako to urobil Trump, keď počas svojej funkcie menoval troch,“ uviedol O’Keefe.

Podľa kritikov tak súd ovládli konzervatívci. Poslednou dôležitou zmenou by bolo vytvorenie etického kódexu, v ktorom by sudcovia museli priznávať dary od donorov, rovnako ako ich manželskí partneri.

Experti plány prezidenta považujú skôr ako súčasť predvolebnej kampane. Pravdepodobná kandidátka demokratov Kamala Harrisová môže zbierať politické body, keďže reformy podporuje. Kongres ich s najväčšou pravdepodobnosťou stopne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál