Na hlavný obsah

Pondelkový útok nožom v Anglicku má ďalšiu obeť: V nemocnici zraneniam podľahlo deväťročné dievča

Motív 17-ročného útočníka zatiaľ nie je známy.

Pondelkový útok nožom v Anglicku má ďalšiu obeť: V nemocnici zraneniam podľahlo deväťročné dievča
Policajti na mieste útoku nožom v britskom Southporte. Foto: SITA/James Speakman/PA via AP

Po pondelkovom (29. 7.) útoku nožom v Southporte v Spojenom kráľovstve, pri ktorom zomreli dve deti, zomrelo v utorok (30. 7.) v nemocnici tretie dieťa. Päť detí zostáva vo vážnom stave, rovnako ako dvaja dospelí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na políciu.

Tri ďalšie deti tiež utrpeli ľahké zranenia, čím sa celkový počet zranených zvýšil na desať. Americká popová hviezda Taylor Swiftová v utorok uviedla, že je útokom úplne šokovaná.

Muž zaútočil v budove tanečnej školy, kde sa zhromaždili deti na podujatí inšpirovanom americkou speváčkou a jej tvorbou. Motív útočníka zatiaľ nie je známy. Polícia pokračuje vo vypočúvaní, aby zistila, čo viedlo 17-ročného mladíka k útoku.

Útok sa stal v budove tanečnej školy

Polícia v pondelok informovala, že pri útoku prišli o život dve deti a šesť bolo vážne zranených. V utorok uviedla, že tretie dieťa zraneniam podľahlo a zvyšných päť je stále vo vážnom stave.

„V skorých ranných hodinách zomrelo v nemocnici deväťročné dievča,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Potvrdila, že deti, ktoré zomreli v pondelok, boli dievčatá vo veku šesť a sedem rokov. „Osem ďalších detí utrpelo pri útoku bodné zranenia a päť z nich je v kritickom stave,“ dodala polícia.

Ľudia pokladajú kvety pred budovou, v ktorej došlo k útoku nožom.
Ľudia pokladajú kvety pred budovou, v ktorej došlo k útoku nožom. Foto: SITA/James Speakman/PA via AP

Swiftová uviedla, že je „úplne v šoku“ a stále „vstrebáva hrôzu“ incidentu. „Boli to len malé deti na hodine tanca. Som úplne bezradná, ako vyjadriť sústrasť týmto rodinám,“ napísala speváčka na Instagrame.

Podľa svedkov útočník v maske a ozbrojený nožom prišiel na miesto činu v taxíku. Vodičovi odmietol zaplatiť a utiekol smerom k budove tanečnej školy, kde zaútočil na deti a dospelých, ktorí sa zrejme snažili brániť.

Ozbrojení policajti 17-ročného mladíka krátko nato zatkli pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu. Zatiaľ oficiálne nečelí obvineniam.

Motív zostáva neznámy

Polícia uviedla, že podozrivý sa narodil v Cardiffe vo Walese a roky žil v dedine vzdialenej asi päť kilometrov od Southportu. Hoci motív útočníka zostáva neznámy, vyšetrovatelia v súčasnosti nepovažujú vec za teroristický útok.

Svedkovia opísali, že v pondelok krátko pred poludním počuli výkriky a videli deti celé od krvi utekať z komunitného centra Hart Space. Konajú sa v ňom rôzne podujatia, od seminárov o tehotenstve až po meditačné stretnutia.

Útok sa odohral počas workshopu jogy a tanca s témou Taylor Swift pre deti vo veku približne šesť až jedenásť rokov.

Britský premiér Keir Starmer útok odsúdil ako „strašný a hlboko šokujúci“. Kráľ Karol III. vyjadril sústrasť všetkým, ktorých tento „absolútne hrozný incident“ zasiahol. Princ William a jeho manželka Catherine uviedli, že ako „rodičia si nevedia predstaviť, čím prechádzajú rodiny, priatelia a blízki zabitých a zranených v Southporte“.

Najhorší útok na deti v Británii sa odohral v roku 1996, keď 43-ročný Thomas Hamilton zastrelil 16 detí zo škôlky a ich učiteľku v školskej telocvični v škótskom Dunblane. Spojené kráľovstvo následne zakázalo súkromné vlastníctvo takmer všetkých ručných zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet