Na hlavný obsah

Vstup Rusov a Bielorusov do Maďarska sa zjednodušil krátko po Orbánovej návšteve Moskvy

Podľa niektorých predstaviteľov EÚ to môže znamenať hrozbu.

Vstup Rusov a Bielorusov do Maďarska sa zjednodušil krátko po Orbánovej návšteve Moskvy
Maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarsko zjednodušilo podmienky vstupu pre občanov Ruska a Bieloruska. A to krátko po tom, ako maďarský premiér Viktor Orbán navštívil Moskvu. Informoval o tom v utorok (30. 7.) mediálny dom RND. Krok podľa niektorých predstaviteľov Európskej únie (EÚ) môže znamenať bezpečnostnú hrozbu, obavy panujú napríklad ohľadom ruskej špionáže v krajinách EÚ.

Maďarsko tento mesiac rozšírilo svoj imigračný program, vďaka čomu môžu občania Ruska a Bieloruska nanovo získať štatút hosťujúcich pracovníkov v Maďarsku. Nepotrebujú na to bezpečnostnú previerku a do členského štátu EÚ môžu priviesť aj svojich rodinných príslušníkov.

To podľa RND znamená, že Rusi môžu vstupovať do EÚ cez Maďarsko bez akýchkoľvek bezpečnostných kontrol a bez prekážok pokračovať do ďalších štátov EÚ. Povolenie platí dva roky, možno ho však predĺžiť.

Bezpečnostná hrozba

Maďarské uvoľnenie pravidiel by podľa predsedu ľudovej frakcie (EPP) v europarlamente Manfreda Webera mohlo „vytvoriť medzery pre špionážne aktivity a predstavovať tak vážne riziko pre národnú bezpečnosť“. Napísala agentúra Reuters.

„Opatrenia by tiež Rusom mohli uľahčiť pohyb v Schengenskom priestore a obísť obmedzenia vyžadované únijným právom,“ napísal Weber v liste predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

„Bolo nesprávne označiť všetkých ruských občanov za špiónov režimu. Orbán však podkopáva európsky migračný systém a zároveň slúži Kremľu,“ vyjadril sa pre RND expert na únijnú zahraničnú politiku a nemecký europoslanec Sergey Lagodinsky.

Orbán, ktorého krajina na začiatku júla prevzala polročné predsedníctvo EÚ, tento mesiac nahneval svojich partnerov v únii návštevou Moskvy. Tam rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o možnej mierovej dohode ohľadom konfliktu na Ukrajine. Kyjev aj únijní predstavitelia cestu odsúdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet