Na hlavný obsah

Pripravte sa na dovolenkové nástrahy: Čo pri poistení podľa expertov netreba podceniť?

Repatriácia môže a nemusí byť súčasťou cestovného poistenia.

Pripravte sa na dovolenkové nástrahy: Čo pri poistení podľa expertov netreba podceniť?
Cestovné poistenie netreba podceniť, upozorňujú experti. Foto: STVR

Už o dva dni by mal vládny špeciál dopraviť z USA na Slovensko dvoch našich občanov. Sú tam v nemocnici vo vážnych poúrazových stavoch. Repatriácia môže a nemusí byť súčasťou cestovného poistenia. Odborníci upozorňujú dovolenkárov, aby poistenie nepodceňovali.

Veľa dovolenkárov sa domnieva, že stačí cestové poistenie, alebo sa spoľahnú výlučne na európsky preukaz poistenca.

Cestovnému poisteniu sa v reportáž v relácii Správy venovala redaktorka Monika Maťová:

„Určite nie je vhodné sa spoliehať len na štátne poistenie, ktoré platí v Únii, ale aj v Lichtenštajnsku, platí aj v Nórsku alebo dajme tomu v Islande. Problémom však môže byť, že vás odmietnu ošetriť v rôznych zdravotných zariadeniach. A platí to len v štátnych zariadeniach,“ uviedol výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš.

„Cestovné poistenie mu kryje len tie veci, ktoré sa stanú v zahraničí. A životné poistenie mu kryje tie veci, ktoré mu slúžia ako bolestné. V prípade výpadku príjmov alebo rekonvalescencie už teda predpokladajme, že v zahraničí alebo na Slovensku,“ pokračoval riaditeľ pre životné poistenie FinGO.sk Patrik Szabó.

„Máme dokonca skúsenosť, kde klient pri dopravnej nehode na motorke v Thajsku dostal plnenie v celkom sympatickej výške na úrovni 3,5-tisíca. Bolo to bankové poistenie. Bolo to poistenie, ktoré stálo 30 eur a dokázalo mu vykompenzovať tie vzniknuté náklady. Dokonca tam bolo aj niečo navyše,“ povedal Dobiš.

Zmluvy si treba preštudovať

Odborník vysvetľuje, že práve z cestovného poistenia sa platia náklady spojené s návratom zranenej osoby na Slovensko. Každú poistnú zmluvu si však treba dokonale naštudovať, aby sme sa vyhli prípadným nemilým prekvapeniam.

„Spadá to do cestovného poistenia, ale musí to tam byť zahrnuté, keďže cestovné poistenie môže mať rôzne balíky,“ upozornil Patrik Szabó.

„Netreba sa pred tou dovolenkou tešiť iba na pláž, treba myslieť aj na tie negatívne udalosti, ktoré môžu nastať,“ myslí si Matej Dobiš.

„Ak si zlomíte nohu, máte denné odškodné v sume 20 eur, zotavovanie by trvalo povedzme 40 dní, tak dostanete 800 eur. Ak sa stanú vážnejšie úrazy, ktoré by zanechali vážnejšie následky, napríklad invaliditu, tak to môže byť v desiatkach tisícov a státisícoch eur,“ dodal Szabó. Pripomenul, že zmluvy o životnom poistení treba aktualizovať najmenej raz za dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika