Na hlavný obsah

V iránskej metropole Teherán zavraždili vodcu Hamasu Ismaíla Haníju

Jeho smrť potvrdilo aj hnutie.

V iránskej metropole Teherán zavraždili vodcu Hamasu Ismaíla Haníju
Vodca Hamasu Ismaíl Haníja. Foto: TASR/AP

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol zavraždený v iránskej metropole Teherán. Oznámili to v stredu (31. 7.) iránske Revolučné gardy (IRGC). Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním na iránske štátne médiá.

Haníja sa v utorok (30. 7.) v Teheráne zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. IRGC bezprostredne neposkytli žiadne podrobnosti o tom, ako bol Haníja zabitý. O život prišiel aj jeho ochrankár, dodali Revolučné gardy s tým, že útok aktuálne vyšetrujú.

Smrť Haníju potvrdilo aj hnutie Hamas. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že bol zabitý pri „zradnom sionistickom zásahu v jeho rezidencii v Teheráne“.

Hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí pre agentúru Reuters povedal, že vražda Haníju je závažnou eskaláciou, ktorej cieľom je zlomiť vôľu Hamasu. Dodal, že hnutie bude aj napriek tomu pokračovať vo svojej ceste. „Sme presvedčení o víťazstve,“ vyhlásil.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Músa abú Marzúk označil zabitie Haníju za zbabelý čin, ktorý „nezostane bez odozvy“.

K vražde vodcu Hamasu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Útok však analytici iránskej štátnej televízie takmer okamžite začali pripisovať Izraelu.

Izrael správy o úmrtí Haníju zatiaľ nekomentoval. Podľa agentúry AP sa však Izrael k atentátom nezvykne vyjadrovať, pokiaľ za nimi stojí jeho tajná služba Mosad.

Reakcia palestínskeho prezidenta

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás uviedol, že zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju bolo „zbabelým činom“ a vyzval Palestínčanov, aby zostali jednotní proti izraelskej okupácii. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prezident štátu Palestína Mahmúd Abbás ostro odsúdil zavraždenie lídra Hamasu Ismaíla Haníju, považuje to za zbabelý čin a závažnú eskaláciu,“ uviedol úrad predsedu Palestínskej samosprávy vo vyhlásení.

„Vyzval našich ľudí a ich sily, aby sa zjednotili, zostali trpezliví a stáli pevne proti izraelskej okupácii,“ dodal.

Absolútne neprijateľná politická vražda

Zabitie politického vodcu palestínskeho radikálneho hnutia je „absolútne neprijateľná politická vražda“. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je to absolútne neprijateľná politická vražda a povedie k ďalšej eskalácii napätia,“ citovala Bogdanova ruská tlačová agentúra RIA Novosti. Podľa Bogdanova bude mať zabitie Haníju aj negatívny vplyv na rokovania o prímerí v Pásme Gazy.

Rusko, ktoré má vzťahy s arabskými krajinami, Iránom i Hamasom a takisto aj s Izraelom, opakovane odsúdilo násilie v regióne a obvinilo Spojené štáty, že ignorujú potrebu vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu.

Zavraždenie lídra Hamasu v iránskej metropole Teherán odsúdilo v stredu aj Turecko s tým, že cieľom tohto útoku bolo rozšíriť vojnu v Pásme Gazy na regionálnu úroveň, píše Reuters.

„Opäť sa ukázalo, že vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua nemá v úmysle dosiahnuť mier,“ uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet