Na hlavný obsah

V Rusku hrozí blokovanie platformy YouTube. Prekáža mu protivojnový a protivládny obsah

Čo to znamená pre publikum a opozíciu?

V Rusku hrozí blokovanie platformy YouTube. Prekáža mu protivojnový a protivládny obsah
Rusko spomaľuje YouTube. Foto: Unsplash, TASR/AP

Koncom minulého týždňa médiá obletela správa, že krajina začne znižovať rýchlosť načítania YouTube v prehliadačoch pre stolné počítače až o 70 percent. Potvrdili sa tak obavy mnohých Rusov, že krajina postupne preruší prístup k videoplatforme.

Za posledné desaťročie sa totiž práve služba YouTube stala dôležitým zdrojom opozičných názorov, keďže Kremeľ dlhodobo obmedzuje slobodu internetu a médií.

Ruskému spomaleniu platformy YouTube sa v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Kristína Chrenková:

Pre exilovú ruskú opozíciu a nezávislé médiá by úplná strata platformy znamenala zároveň stratu kritického prostriedku na oslovenie miliónov ľudí v Rusku a boj proti kremeľskej propagande. Napísal to nezávislý ruský portál Moscow times.

Môže ísť o odvetné opatrenie za to, že sa YouTube rozhodol blokovať provojnové hudobné videá a provládne kanály.

Kremeľ zintenzívňuje obmedzenia

Novinári tvrdia, že ešte len čakajú na reálne dôsledky spomalenia YouTube. Podľa novinára Alexandra Pljuševa, ktorého cituje Moscow Times, sa krok dotkne 10 percent z jeho 625-tisícov predplatiteľov. Dodáva však, že mnohí vedia ako spomalenie obísť.

Za posledné desaťročie Kremeľ zintenzívnil svoje obmedzenia na internete, keďže sa snaží o väčšiu kontrolu nad digitálnym prostredím. Ruská vláda schválila množstvo zákonov a pravidiel, aby si vynútila dodržiavanie legislatívy zo strany ruských aj medzinárodných spoločností, všíma si Moscow Times.

V roku 2021 prezident Vladimir Putin podpísal takzvaný „zákon o pristátí“. Ten vyžaduje, aby zahraničné spoločnosti sociálnych médií a iné internetové platformy s veľkými ruskými používateľskými základňami zriadili kancelárie v Rusku.

Mnohé zahraničné spoločnosti, napríklad vtedajší Twitter však zákon rozporovali. Jeho uplatnenie by totiž bolo príliš nákladné, za čo ich úrady v Rusku takpovediac „vypli“, konštatuje spravodajský web.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet