Na hlavný obsah

Ľad zo slovenských jaskýň mizne a s ním aj návštevníci. Oproti minulým rokom je ich o polovicu menej

V Dobšinskej ľadovej jaskyni sa ľad tvorí naďalej.

Ľad zo slovenských jaskýň mizne a s ním aj návštevníci. Oproti minulým rokom je ich o polovicu menej
Ľad z jaskýň sa pomaly vytráca. Foto: STVR

Slovensko má sprístupnené dve ľadové jaskyne. Typická výzdoba ostala už len v jednej – v Dobšinskej. Ľad je v nej počas celého roka. V Demänovskej ľadovej jaskyni sa tvoril len v zime. A počas posledných miernych zím ho namrzlo menej, ako sa v lete roztopilo.

Jaskyňa pod Chopkom ostala bez ľadu, ale nie bez návštevníkov. Je ich však o polovicu menej ako v minulých rokoch. Obdivujú kamennú výzdobu z vápenca.

Demänovská ľadová jaskyňa bola aj v minulosti bez ľadu. Svedčia o tom aj kosti, ktoré sa v jaskyni našli práve v období, keď sa ľad roztopil. „Kedy bolo v tejto jaskyni najviac ľadu za posledné obdobie, bolo v roku 2013, a to bolo presne už počas klimatických zmien. Takže môže nás prekvapiť možno aj najbližšia zima, že sa ten proces otočí,“ priblížil riaditeľ Správy slovenských jaskýň Ján Zuskin.

Ako to vyzerá v slovenských jaskyniach zisťovali v Správach redaktori Milan Velecký a Martina Bešírová:

„Teplý charakter zím, ktorý sa teraz začína presadzovať, bude zrejme trvať aj v nasledujúcich desaťročiach. Takže počítať s tým, že sa tu začnú objavovať opäť také zimy, aké tu boli napríklad pred 40 rokmi, asi dnes nie je očakávateľné,“ zhodnotil klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Faško.

Klimatické zmeny pôsobia aj na Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Paradoxne však v nižších častiach jaskyne ľad pribúda. „Tu máme cencúle, zo dva cencúle, ale tohto roku sa to rozrástlo. Je to naozaj pekný unikát. Tu, na konci ľadového tunela, ktorý sme mohli vidieť,“ opísal sprievodca Alex Hlaváčik.

Kým v nižších častiach ľad pribúda, vo vyšších častiach niektoré ľadové útvary zmenili tvar alebo úplne zmizli. „Ale nie je to nič dramatické, lebo množstvo ľadu v Dobšinskej ľadovej jaskyni je 113 000 metrov kubických. Naozaj zatiaľ nemáme obavu o osud ľadu v Dobšinskej ľadovej jaskyni,“ skonštatoval správca Dobšinskej ľadovej jaskyne Ľubomír Očkaik.

Návštevníci si ľadové jaskyne mýlia, a tak sa často informujú, či v Dobšinskej je ešte ľad. Odrazilo sa to aj na ich počte. „Sezóna tohto roku sa ukazuje ako o niečo horšia, slabšia ako vlani. Teraz návštevnosť predstavuje, dá sa povedať, že 90 percent predchádzajúcich ročníkov,“ uviedol Očkaik.

Ľadová výzdoba sa vplyvom tepla počas sezóny mení. Ľadové jaskyne sú preto otvorené len do 15.septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny