Na hlavný obsah

Kapacity slovenských útulkov sú plné, psy čakajú v poradovníkoch. Záujem o adopcie klesol

Útulkom môžu ľudia pomôcť aj inak, než adopciou psa.

Kapacity slovenských útulkov sú plné, psy čakajú v poradovníkoch. Záujem o adopcie klesol
Na snímke psík Hugo. Foto: STVR

Košický útulok pre zvieratá má plné kapacity. Aktuálne sa tam starajú o 230 opustených psíkov. Podobne je to aj v iných mestách. Záujem adoptovať si zverenca z útulku je čoraz slabší. Hugo našiel svoju rodinu pred siedmimi rokmi.

„Dobre, tí ľudia možno chcú mať psíka aj čistokrvného aj papierového a ja neviem čo ešte a výstavné kusy, ale tie z útulku podľa mňa sú vernejšie, sú rozumnejšie,“ poznamenal majiteľ psíka z útulku Huga Vladimír.

Hugo pochádza z košického útulku. Aktuálne v ňom ďalších psov neprijímajú, preplnený je útulok aj karanténna stanica.

Situáciu v košickom a trenčianskom útulku priblížili v Správach :24 redaktorky Dominika Kusá a Veronika Zakuťanská:

„Útulok sa nedá nafúknuť. Často ľudia nadávajú nám, prídu sem, vyhrážajú sa nám – vypustím a zabijeme ho a neviem čo. Počúva sa to strašne. My máme takisto stanovený počet psov, koľko ich môže byť, a keď sa nedá, tak sa nedá. Akonáhle sa nájde niečo, už hneď poobede voláme ľuďom, dovezte ho, uvoľnilo sa miesto,“ priblížila ošetrovateľka zvierat košického útulku Viera Havajová.

„Zachránili sme psíka. Zo začiatku to bolo ťažké u nás, pretože sa nás bál, s tým, že bol aj týraný. Naviazali sme si potom na seba puto a myslím si, že po rokoch je to krásne,“ zverila sa majiteľka psa v parku.

„Myslím, že tie psíky za to nemôžu, že tam sú a ľudia by sa mali rozmyslieť či si psíka zobrať alebo kúpiť. Skôr by to mali nejak riešiť, poznať toho psa. Každého psíka treba socializovať je jedno či je to malé plemeno alebo veľké ale každého psíka treba socializovať, aby proste vychádzali medzi sebou, vychádzali s ľuďmi,“ skonštatoval ďalší majiteľ psa.

Záujem o adopcie psov klesol oproti minulému roku aj o polovicu. „Výhoda je tá, že útulok dáva psíka na skúšobnú dobu. Vyskúša si to aj človek, ako to zvládne. Určite sa nájde kopec ľudí, ktorí by mu vedeli poradiť,“ ozrejmil majiteľ psíka Huga Vladimír.

„V útulku mu takisto poradia, ako prekonať niektoré problémy so psíkom. Vyskúša si to, ale nevyhodí toho psíka, buď si ho nechá alebo keď, tak radšej vráti, ale o toho psíka bude zase postarané. Ale hovorím, nemajú sa čoho báť, každý psík sa dá vychovať,“ dodal.

Plný je aj trenčiansky útulok

Naplnená kapacita útulku nie je iba v Košiciach. V trenčianskom útulku majú plné koterce už od minulého roka. „Snažíme sa stále dohľadávať aj pôvodných majiteľov, ale možno dve percentá z tých psíkov sa vráti k pôvodným majiteľom,“ uviedla predsedníčka OZ Trenčiansky útulok Petra Ožvaldová.

„Väčšinou títo psíkovia sú týraní, odobraní z nevhodných podmienok, zachránení v hodine dvanástej. Skôr ich musíme dať veterinárne do poriadku, aby boli schopné adopcie a hľadáme nové domovy,“ dodala.

Práve to je najlepším riešením. Okrem toho si psíka môžeme vziať aj do dočasnej opatery. Pomôcť vieme aj tým, že donesieme krmivo, dezinfekciu či staré uteráky, alebo koberce. Útulkom pomôžeme aj vtedy, keď zoberieme psov na prechádzku.

„Dnes sme riešili už troch psíkov, ktorých nám chceli umiestniť, no nedá sa to. Našťastie títo traja ľudia, ktorí ich našli, tak si ich nechávajú dočasne u seba. Akonáhle sa nám uvoľní miesto, potom prijmeme psíkov k nám,“ ozrejmila Havajová. Košický útulok má v poradovníku nateraz ďalších 11 psov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny