Na hlavný obsah

Ako by sa Európa vyrovnala s Trumpovou politikou? Kyjev by mohol prinútiť k prímeriu

Odpovede na otázku ponúka Der Standard.

Ako by sa Európa vyrovnala s Trumpovou politikou? Kyjev by mohol prinútiť k prímeriu
Exprezident USA a republikánsky kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby v novembri nebudú rozhodujúcimi iba pre USA. Návrat Donalda Trumpa by mal vážne dôsledky aj pre európske záujmy.

Ako by sa Európa vyrovnala s Donaldom Trumpom a jeho politikou? To je otázka, na ktorú ponúka možné odpovede rakúsky denník Der Standard. Jeho protekcionizmus podľa hesla „Amerika prvá“, by poškodili európsku ekonomiku. Je na čase sa pripraviť aj na tento scenár, myslí si autor komentára.

Pozornosť upiera aj na to, ako by sa jednotlivé členské štáty mohli snažiť získať priazeň Donalda Trumpa.

O možných scenároch pre Európu po návrate Trumpa k moci si prečítala v rakúskom denníku Der Standard redaktorka Tamara Lištiaková:

Je jasné, že Donald Trump by nebol taký ústretový k Ukrajine mohol by prinútiť Kyjev k prímeriu. To by Vladimírovi Putinovi poskytlo značné územné zisky a podporilo by tak jeho agresívnu politiku, píše rakúsky denník Der Standard.

Ohrozenie hospodárstva EÚ?

Druhá vec – jeho avizované masívne zvýšenie dovozných ciel. To by mohlo vyvolať obchodnú vojnu aj s Európskou úniou a vážne ohroziť jej hospodárstvo. V oblasti obchodu má Únia dostatočnú trhovú silu na to, aby sa postavila Trumpovi, tak ako to urobila v roku 2018. V reakcii na americké clá európsku oceľ hliník uvalila prirážky na americké výrobky.

Ak však „Trump 2“ zvolí ešte tvrdší protekcionistický kurz, Európa bude musieť vo svojej obchodnej politike ešte pritvrdiť. Podľa rakúskych novín hrozí, že jednotlivé členské štáty si budú chcieť staronového prezidenta nakloniť na svoju stranu.

Napríklad, je možné, že Poľsko oživí starý projekt americkej vojenskej základne s názvom Fort Trump, len aby zabezpečilo vojenskú prítomnosť USA v Európe. Takáto súťaž medzi Európanmi o Trumpovu priazeň by samozrejme z dlhodobého hľadiska nevyriešila žiaden z problémov, ale naopak, výrazne by oslabila Európu ako celok, uzatvoril Der Štandard.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet