Na hlavný obsah

Bič na superbohatých: Brazília chce presadiť globálnu daň. Ministri financií G20 zdanenie miliardárov podporia

Prispieť by mohla k riešeniu viacerých svetových problémov.

Bič na superbohatých: Brazília chce presadiť globálnu daň. Ministri financií G20 zdanenie miliardárov podporia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Brazília chce presadiť globálnu daň pre superbohatých. Miliardári by ročne platili najmenej dve percentá zo svojho bohatstva. Ministri financií G20 sa minulý týždeň na stretnutí v Rio de Janeiro v spoločnom vyhlásení zaviazali k tomu, že efektívne zdanenie miliardárov podporia.

Daň nemusia zaviesť všetky štáty sveta, dôležité je, aby jej dalo zelenú dostatočný počet, najmä však európske štáty, spolu s Brazíliou a juhoafrickou republikou, myslí si ekonóm, ktorý opatrenie predstavil. Téme sa venoval portál Deutsche Welle.

Globálna daň pre superbohatých bola témou príspevku redaktorky Tamary Lištiakovej v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače:

Daň pre superbohatých by priniesla 200 až 250 miliárd dolárov (asi 185,37 až 231,71 miliárd eur). Tie by mohli smerovať do boja proti chudobe, ale aj zmiernenia dôsledkov klimatickej krízy. Návrh pochádza z dielne francúzskeho ekonóma Gabriela Zucmana.

Podobnú myšlienku prezentovalo aj niekoľko miliardárov na svetovom ekonomickom fóre v Davose. Deutche Welle sa zamýšľa nad tým, či to nie je utópia.

Odborník však poukazuje na to, že vďaka G20 sa v uplynulom desaťročí podarili veľké úspechy. Napríklad sa zaviedla automatická výmena bankových informácií a položili sa základy globálneho minimálneho zdanenia firiem.

Malý okruh ľudí

Daň by sa podľa Zucmana týkala relatívne malého okruhu ľudí. Teda približne troch tisícov miliardárov.

Na porovnanie, nižšia a stredná vrstva v Nemecku alebo Francúzsku si zo svojho majetku ukrajuje od 40 do 50 percent.

Ekonóm verí, že zmeny by sa mohli zavádzať rýchlejšie ako pri schválení minimálnej dane pre firmy, čo trvalo približne 10 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika