Na hlavný obsah

VIDEO: Džudista Fízeľ favoritovi vzdoroval, ale na postup to nestačilo. Pri olympijskej premiére končí v osemfinále

Slovákovi patrí vo svetovom rebríčku šestnásta priečka.

VIDEO: Džudista Fízeľ favoritovi vzdoroval, ale na postup to nestačilo. Pri olympijskej premiére končí v osemfinále
favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, bronzový medailista z uplynulých dvoch svetových šampionátov. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský džudista Márius Fízeľ ukončil svoje pôsobenie na OH v Paríži v druhom kole. Nad jeho sily bol favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, ktorý zvíťazil na ippon.

Fízeľ v prvom kole kategórie nad 100 kg zdolal vo svojej premiére pod piatimi kruhmi reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon a postaral sa tak o prvé víťazstvo slovenského džudistu na olympiáde od Atén 2004, keď Jozef Krnáč vo váhe do 66 kg získal striebro. Následne Zoltán Pálkovács v Pekingu v kategórii do 100 kg a Milan Randl v Londýne vo váhe do 100 kg vypadli v prvom kole.

Bronzový medailista z uplynulých dvoch svetových šampionátov Jusupov potvrdil proti 25-ročnému Slovákovi pozíciu favorita. Od úvodu udával tón súboja a Fízeľ mal už 1:10 min pred gongom na konte dvakrát šido za pasivitu.

Musel tak prejsť do útoku, pretože tretie by znamenalo koniec duelu, čo Uzbek využil a ešte pred koncom časového limitu si stihol pripísať dve úspešne techniky taniotoši a uranage. Získal tak dvakrát wazaari a tým pádom ippon.

Duel Fízeľa s Takayawom sa v úplnom úvode niesol v opatrnom duchu, obaja džudisti rýchlo dostali vzájomné varovanie za pasivitu. Potom jediný slovenský džudista na hrách prevzal iniciatívu, musel sa však aj brániť kvalitným kontrám súpera.

Tridsať sekúnd pred limitom sa bronzovému medailistovi z tohtoročných ME v Záhrebe podarila technika tomoenage, za ktorú dostal wazaari. Následne súpera udržal na zemi v zámku desať sekúnd, za čo dostal druhé wazaari a zvíťazil tak na ippon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport