Na hlavný obsah

Eurokomisárka žiada od Maďarska vysvetlenie, ako zabráni vstupu ruských špiónov na územie EÚ

Kontaktovala maďarské úrady, aby objasnili nový vízový systém.

Eurokomisárka žiada od Maďarska vysvetlenie, ako zabráni vstupu ruských špiónov na územie EÚ
Budova Európskej komisie v Bruseli. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová napísala list ministrovi vnútra Maďarska Sándorovi Pintérovi. Žiada v ňom vysvetlenie, ako chce Budapešť brániť vstupu ruských špiónov na svoje územie, a teda aj na územie Európskej únie. Upozornil na to v piatok (2. 8.) server telex.hu.

„Rusko je bezpečnostná hrozba. Potrebujeme viac ostražitosti a nie menej. Ľahký prístup potenciálnych ruských špiónov a sabotérov do EÚ by podkopal bezpečnosť nás všetkých. Dnes som listom požiadala maďarskú vládu o vysvetlenie. Ak je ich systém jednoduchého prístupu rizikom, budeme konať,“ napísala eurokomisárka.

Bezpečnostné riziká pre Úniu

Európska komisia už skôr naznačila, že je v kontakte s maďarskými úradmi s cieľom objasniť nový vízový systém. EK chce hlavne objasniť, čoho sa tieto pravidlá týkajú a či majú vplyv na nariadenia EÚ.

Johanssonová Pintérovi pripomenula, že nevyprovokovaná vojna Ruska proti Ukrajine má za sebou rozsiahle dôsledky, vrátane veľkých bezpečnostných rizík pre Úniu a jej občanov.

„Sankcie uvalené EÚ zasadili ruskej vojnovej ekonomike značnú ranu, ale musíme zostať ostražití. Rusko používa každý nekonvenčný nástroj na destabilizáciu Únie a jej hodnôt. Pribúdajú správy o sabotážach a útokoch na našu kritickú infraštruktúru a iných nepriateľských činoch,“ napísala eurokomisárka vo svojom liste.

Žiadosti ruských občanov o víza

Pripomenula, že eurokomisia vydala usmernenia členským štátom na spracovanie žiadostí ruských štátnych príslušníkov o víza, ako aj na vykonávanie kontrol ruských občanov na vonkajších hraniciach Únie.

Tento prístup zaručuje, že všetky štáty Schengenu budú dodržiavať zvýšené normy kontroly a ostražitosti, pričom úroveň vzájomnej dôvery je predpokladom pre dobre fungujúci schengenský priestor bez vnútorných hraníc.

„V tejto súvislosti zdieľam obavy vyjadrené v posledných dňoch, týkajúce sa rozšírenia systému ‚národnej karty‘ na občanov Ruska a Bieloruska, ktoré ste uviedli do platnosti hneď v prvých dňoch vášho predsedníctva. Členské štáty majú právomoc vydávať dlhodobé víza a povolenia na pobyt,“ uvádza sa v Johanssonovej liste.

Tie musia byť však podľa Johanssonovej „dôkladne vyvážené, aby sme neohrozili integritu nášho spoločného priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach a náležite zvážili potenciálne bezpečnostné dôsledky“.

Národná karta

Hovorkyňa Európskej komisie pre vnútorné záležitosti, migráciu a vnútornú bezpečnosť Anitta Hipperová už v utorok (30.7.) médiá informovala, že eurokomisia je v kontakte s maďarskými úradmi, aby sa dozvedela podrobnosti ohľadom zmierňovania vízovej povinnosti pre ruských a bieloruských občanov, pričom chce objasniť či sa tieto pravidlá týkajú nariadení EÚ.

Maďarský parlament vlani v decembri schválil novelu pravidiel pre vstup a pobyt občanov z krajín mimo EÚ. Vláda zriadila takzvanú „národnú kartu“, ktorá umožňuje cudzincom zdržiavať sa v Maďarsku nad 90 dní, maximálne však dva roky.

Tento doklad môže byť vydaný okrem iných aj občanom Ruska a Bieloruska v prípade, že majú predpísanú odbornú kvalifikáciu, píše telex.hu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet