Na hlavný obsah

Atletický večer v Paríži priniesol prekvapenia, európsky rekord či historické medaily

O najväčší športový úspech Dominiky sa postarala Thea Lafondová.

Atletický večer v Paríži priniesol prekvapenia, európsky rekord či historické medaily
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V sobotu (3. 8.) bolo v Paríži na programe finále piatich atletických disciplín. Večerné podujatie prinieslo medailové boje vo vrhu guľou mužov, ženskom trojskoku, zmiešanej štafete 4×400, behu žien na 100 m a mužskom desaťboji.

Zlato vo vrhu guľou tretíkrát pre Američana Crousera

Americký atlét Ryan Crouser triumfoval tretíkrát za sebou na olympiáde vo vrhu guľou. V Paríži stačilo svetovému rekordérovi k zisku zlata 22,90 m.

Crouser predviedol svoj najlepší pokus v tretej sérii a stal sa prvým trojnásobným olympijským šampiónom v guli. Na stupňoch víťazov ho doplnili strieborný krajan Joe Kovacs a bronzový Jamajčan Rajindra Campbell. Obaja hodili 22,15, Kovacs až v poslednej sérii a ku konečnej druhej priečke mu pomohol výrazne lepší druhý pokus 21,71, Jamajčan mal na konte 20,00. Druhá polovica súťaže sa konala v daždi, ktorý guliarom tradične nevyhovuje.

Tridsaťjedenročný Crouser zvládol obhajobu titulu, hoci v prebiehajúcej sezóne nemal top formu. Ako líder svetových tabuliek išiel do Paríža iný Američan Kovacs, v generálke na olympiádu ho zdolal úradujúci majster Európy Leonardo Fabbri. Vo finále však ukázal svoje skúsenosti, už v prvej sérii sa dostal do vedenia, keď hodil 22,64 a jeho víťazný pokus v tretej sérii bol zároveň jeho výkon sezóny.

Americký atlét Ryan Crouser počas finále vo vrhu guľou.
Americký atlét Ryan Crouser počas finále vo vrhu guľou.Foto: TASR/AP

Holanďania zabehli európsky rekord v mix štafete 4×400 m

Holandskí atléti zvíťazili na OH v Paríži v miešanej štafete 4×400 m. Vo finále zabehli nový európsky rekord 3:07,43 min a zdolali vo finiši Američanov (3:07,74). Tretí skončili Briti (3:08,01).

O triumfe Holanďanov rozhodla Femke Bolová, ktorá v cieľovej rovinke predstihla Kaylyn Brownovú. Ich výsledný čas bol iba o dve stotiny sekundy slabší ako svetový rekord, ktorý zlepšili Američania v parížskych rozbehoch. USA neuspeli v miešanej štafete rovnako ako v premiére tejto disciplíny pod piatimi kruhmi v Tokiu, kde ich predstihli Poliaci i Dominikánska republika.

Holandská atlétka Femke Bolová (vľavo) sa raduje zo zisku zlatej medaily.
Holandská atlétka Femke Bolová (vľavo) sa raduje zo zisku zlatej medaily.Foto: TASR/AP

Prvá medaila pre Svätú Luciu

Atlétka zo Svätej Lucie Julien Alfredová získala zlato v behu na 100 m a pre svoj štát vybojovala vôbec prvú medailu na olympiáde vo všetkých športoch. V parížskom finále triumfovala presvedčivo v čase 10,72 s.

Dvadsaťtriročná Alfredová získala prvú medailu na vrcholnom atletickom podujatí pod holým nebom, tento rok však už triumfovala na halových MS v Glasgowe na 60 m. Na druhom mieste dobehla líderka tohtoročných tabuliek Američanka Sha’Carri Richardsonová v čase 10,87. Bronz získala ďalšia Američanka Melissa Jeffersonová výkonom 10,92. Už na semifinále nenastúpila 37-ročná veteránka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, ktorá mohla v Paríži získať medailu na piatej olympiáde v sérii.

Julien Alfredová (vľavo) zo Svätej Lucie sa raduje zo zisku zlatej medaily.
Julien Alfredová (vľavo) zo Svätej Lucie sa raduje zo zisku zlatej medaily.Foto: TASR/AP

Najväčší úspech karibského štátu Dominika

Olympijskou šampiónkou v trojskoku sa v Paríži stala Thea Lafondová z Dominiky. Pre svoju krajinu zariadila historicky prvú medailu pod piatimi kruhmi.

Lafondová skočila v daždi 15,02 m, o jeden centimeter tak prekonala svoj vlastný svetový výkon roka, ktorým získala zlato na tohtoročných halových MS v Glasgowe. Víťazný skok predviedla v druhej sérii. Na pódiu ju doplnili strieborná Jamajčanka Shanieka Rickettsová za 14,87 a bronzová Američanka Jasmine Mooreová výkonom 14,67. Tridsaťročná Lafondová využila absenciu suverénky uplynulých rokov v trojskoku Venezuelčanky Yulimar Rojasovej, svetová rekordérka si roztrhla achilovku.

Thea Lafondová z Dominiky sa raduje zo zisku zlatej medaily.
Thea Lafondová z Dominiky sa raduje zo zisku zlatej medaily.Foto: TASR/AP

Prekvapujúci víťaz desaťboja

Nórsky atlét Markus Rooth sa na OH v Paríži stal prekvapujúcim víťazom desaťboja. Nazbieral 8 796 bodov. Striebro získal Nemec Leo Neugebauer výkonom 8 748, bronz Lindon Victor z Grenady.

Dvadsaťdvaročný Rooth zaznamenal prvý významný výsledok na vrcholnom podujatí. Obhajca zlata Kanaďan Damian Warner mu uvoľnil trón v skoku o žrdi, v ktorom si nezapísal jediný úspešný pokus. Súťaž bola ochudobnená aj o svetového rekordéra Kevina Mayera, domáci Francúz sa deň pred štartom atletických súťaží odhlásil z hier pre zranenie. Väčšinu súťaže sa držal na prvej priečke Neugebauer, Nór sa posunul do čela až po deviatej disciplíne, ktorou je hod oštepom.

Nórsky atlét Markus Rooth sa raduje po víťazstve v desaťboji.
Nórsky atlét Markus Rooth sa raduje po víťazstve v desaťboji.Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport