Na hlavný obsah

Krvavé protesty v Bangladéši majú najmenej 95 obetí, o život prišli aj policajti. Vláda vyhlásila celoštátne voľno

Tisíce Bangladéšanov sa v nedeľu ráno zhromaždili na námestí v Dháke.

Krvavé protesty v Bangladéši majú najmenej 95 obetí, o život prišli aj policajti. Vláda vyhlásila celoštátne voľno
Jeden policajt agentúre AFP povedal, že celé hlavné mesto sa zmenilo na bojisko. Foto: TASR/AP

Počet obetí nedeľných (4. 8.) protivládnych protestov v Bangladéši vzrástol na najmenej 95, informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na najväčší miestny denník Prothom Alo.

Ďalšie stovky ľudí utrpeli pri stretoch s políciou zranenia. Medzi obeťami je aj najmenej 14 policajtov. Protesty v Bangladéši, ktorých účastníci požadujú odstúpenie premiérky šajch Hasíny Vadžídovej, sa začali tento rok v júni a v násilnosti prerástli minulý mesiac. Zomreli pri nich už viac ako tri stovky ľudí. V posledných týždňoch zatkli najmenej 11-tisíc ľudí, píše AP.

Bangladéšske ministerstvo vnútra v nedeľu prvýkrát od začiatku protestov nariadilo od 18.00 h (14.00 h SELČ) v celej krajine zákaz vychádzania. Vláda tiež vyhlásila celoštátne voľno od pondelka do stredy a zablokovala prístup k internetu, čo zdôvodnila snahou „obmedziť násilie“. Na neurčitý čas zostanú zatvorené tiež súdy.

Tisíce Bangladéšanov sa v nedeľu ráno zhromaždili na námestí v Dháke. Jeden policajt agentúre AFP povedal, že celé hlavné mesto sa zmenilo na bojisko. Dav demonštrantov podľa neho zapaľoval autá a motocykle aj blízko nemocnice.

Čo bolo na začiatku

Protesty začali požiadavkou študentov na zrušenie systému kvót, ktorý prideľuje 30 percent pracovných miest v štátnej správe príbuzným veteránov, ktorí v roku 1971 vybojovali nezávislosť krajiny.

V júli demonštrácie prerástli v občiansku neposlušnosť a násilnosti a demonštranti začali žiadať rezignáciu Vadžídovej.

Protesty neutíchli ani po tom, čo najvyšší súd systém prideľovania pracovných miest v štátnej správe upravil a kvótu znížil z 30 na päť percent. Dve percentá miest zároveň súd vyčlenil pre členov etnických menšín, transrodové osoby a invalidov. Protestujúci teraz tiež požadujú vyšetrenie zásahov polície proti verejnosti v posledných týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet