Na hlavný obsah

Premiérka Bangladéša rezignovala, do jej sídla vtrhli tisícky demonštrantov

Vrtuľníkom opustila krajinu.

Premiérka Bangladéša rezignovala, do jej sídla vtrhli tisícky demonštrantov
Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová. Foto: TASR/AP

Bangladéšska premiérka šajch Hasína Vadžídová v pondelok (5. 8.) rezignovala na svoju funkciu a vojenským vrtuľníkom odletela do Indie. Do jej sídla vnikli tisícky demonštrantov. Podľa agentúry Reuters to uviedli miestne médiá.

Jej rezignáciu oznámil aj šéf armády, ktorý tak potvrdil predchádzajúce správy miestnych médií. Krajinu povedie dočasná vláda. Občanov vyzval, aby ukončili násilie a dôverovali armáde.

Odstúpenie Vadžídovej žiadali v uliciach v posledných dňoch davy ľudí. Po nedeľňajších (4. 8.) protestoch, ktoré si vyžiadali najmenej 95 obetí a stovky zranených, úrady vyhlásili v krajine zákaz vychádzania a zablokovali prístup k internetu. Demonštranti však napriek tomu vyšli dnes do ulíc metropoly Dháky znovu.

Podľa bangladéšskeho denníka Daily Star pri pondelňajších stretoch zahynulo ďalších šesť ľudí. Polícia proti demonštrantom, ktorí sa začali schádzať na predmestiach a mierili do centra Dháky, zasahovala okrem iného slzným plynom a ohlušujúcimi granátmi. Demonštranti následne obklopili bezpečnostné zložky strážiace kľúčové budovy v metropole.

Takto vyzerajú nepokoje v Bangladéši:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet