Na hlavný obsah

Každý rok zaznamenajú úmrtie jednorodiča z vyčerpania, štát na ich potreby nedokáže reagovať

Najviac doplácajú na príjmovú chudobu.

Každý rok zaznamenajú úmrtie jednorodiča z vyčerpania, štát na ich potreby nedokáže reagovať
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Osamelé rodiny tvoria druhú najpočetnejšiu skupinu rodín na Slovensku. Hoci ich počet podľa posledného sčítania obyvateľstva dosahuje takmer 360-tisíc, jednorodiča zákon stále nedefinuje. Štát tak nemôže reagovať na ich špecifické problémy.

A tých majú v takmer každej oblasti, dokonca aj deti z takýchto domácnosti najviac doplácajú na príjmovú chudobu. Združenie Jeden rodič upozorňuje, že každý rok zaznamenajú úmrtie jednorodiča z vyčerpania.

Problémy jednorodičov popísala v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko redaktorka Anna Lačoková:

Pani Andrea Bordanová sama vychováva deti, prácu sa jej ledva podarilo nájsť, môže však pracovať len šesť hodín denne, aby stíhala aj rodinu. Jej príjem neumožňuje, aby deťom počas prázdnin zabezpečila tábor alebo opatrovanie.

„Keď sú školy a škôlky zatvorené, keď nie je na blízku rodina, tak je to priam nezvládateľné, pretože žiadne opatrovanie sa nedá zohnať,“ skonštatovala jednorodička.

Nefunkčná legislatíva

Podľa Evy Markovej z neziskovej organizácie Jeden rodič ich situáciu komplikuje aj nefunkčná legislatíva. „V zákone o sociálnej pomoci, ale ani v zákone o rodine nemáme zadefinované, kto je osamelý rodič z jednorodičovskej domácnosti. A už vôbec nemáme zadefinované dieťa z jednorodičovskej domácnosti,“ upozornila.

Štát, samospráva ani zamestnávatelia preto nevedia priniesť systémové riešenia. Podľa rezortu práce definícia osamelí rodič už existuje. Napríklad, Zákonník práce pozná pojem osamelý zamestnanec, zákon o sociálnom poistení zas osamelá poistenkyňa. Je to však záväzné len pre ten, ktorý konkrétny zákon.

Aktuálne sa chystá analýza potrieb rodín s maloletými deťmi, ktorá bude podkladom pre ďalšiu legislatívnu činnosť rezortu. Hovorkyňa ministerstva Natália Jachym Holúbová hovorí, že jej súčasťou budú aj potreby jednorodičovských domácností.

„Na základe výsledkov rezort práce posúdi najvhodnejšie možnosti ďalšej podpory tejto skupiny a zváži návrh konkrétnych opatrení. Cieľom je skvalitniť adresnú pomoc osamelým rodičom a ich deťom ohrozených chudobou,“ dodala Jachym Holúbová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika