Na hlavný obsah

Zásadná chyba pri nabíjaní telefónu: Ako zaistiť dlhú životnosť batérie?

Existuje správnejšia metóda nabíjania.

Zásadná chyba pri nabíjaní telefónu: Ako zaistiť dlhú životnosť batérie?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Správny spôsob nabíjania telefónu nemusí byť tak jednoznačný, ako sa môže zdať. Mnohí z nás robia pri nabíjaní svojich zariadení zásadnú chybu. Upozornil na to zahraničný technologický portál Gear Patrol.

Telefóny a iné smart doplnky sa by podľa neho nemali nabíjať „doplna“. Aby sme zaistili dlhšiu životnosť lítiových batérií, ktoré nájdeme vo väčšine zariadení, nemali by sa nabíjať nad 80 percent. Zároveň by ich úroveň nemala klesnúť pod 20 percent.

Generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Cadex Electronics vysvetlil, že lítiové batérie „nemajú rady, keď sú nabité naplno a nemajú ani rady, keď sú teplé“.

Ideálny stav pre udržiavanie dlhej životnosti batérie nie je ani jej úplné vybitie. Gear Patrol vysvetlil, že to znižuje počet zostávajúcich cyklov lítium-iónového článku. A čím menší je počet týchto cyklov, tým menšie množstvo náboja je schopná udržať, teda sa životnosť batérie skracuje.

Pri lítiových batériách tiež neplatí, že by sme ich nemali nabíjať niekoľkokrát za deň. Práve naopak. Nabiť si telefón o 10 percent teda vôbec nie je zlé, dokonca sa to odporúča.

Nápomocné nastavenie

Väčšina smartfónov už disponuje nastavením, ktoré pomáha udržiavať batériu v čo najlepšej kondícii. Funkcia optimalizovaného nabíjania zabezpečí hneď niekoľko vecí.

Jednak spomaľuje nabíjanie smartfónu, keď je pripojený k sieti. Ale tiež zastavuje nabíjanie smartfónu pri plnom stave, čo mu prospieva.

Môže tiež využiť umelú inteligenciu na to, aby dokázal predpovedať, kedy batéria telefónu dosiahne maximálne nabitie. Vďaka tomu batéria smartfónu zostane dlhšie „na polceste“ medzi 20 a 80 percentami, vysvetlil Gear Patrol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko