Na hlavný obsah

Ceny diaľničných známok by sa mohli tento rok opäť zvýšiť, uviedol minister dopravy. Koaličná SNS je proti

Naposledy cena stúpla vlani o 20 percent.

Ceny diaľničných známok by sa mohli tento rok opäť zvýšiť, uviedol minister dopravy. Koaličná SNS je proti
Ilustračná snímka - úsek slovenskej diaľnice. Foto: TASR/František Iván

Za diaľničné známky by sme si mohli v budúcnosti priplatiť. Povedal to minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD). Ceny diaľničných známok sa u nás nemenili 13 rokov. Zmena nastala vlani, keď stúpli o 20 percent.

Slovensko má však spomedzi okolitých štátov stále najnižšie ceny. Koaličná SNS je proti zvyšovaniu cien, pokiaľ nemáme dostavané diaľnice.

Pred dvoma rokmi sme po slovenských diaľniciach jazdili s diaľničnou známkou na 365-dní za 50 eur. Vlani jej cena stúpla o desať eur. Minister dopravy si vie predstaviť, že poplatky za diaľnice by vzrástli aj tento rok.

Viac o cenách za diaľničné známky zisťoval v Správach redaktor Silvester Roštár:

„Vzhľadom na verejné financie, po troch rokoch v akom sú stave, je veľmi pravdepodobné, že nejaké konsolidačné opatrenia budú nutné. Je pravdepodobné, že k nejakému navýšeniu na rok 2024 môže dôjsť,“ informoval Ráž.

Koaličná SNS je proti akémukoľvek zvyšovaniu poplatkov za diaľnice. Strana už v minulosti navrhovala zníženie cien či úplné zrušenie diaľničných známok.

„Veríme, že presvedčíme svojich koaličných partnerov, že ich samotný výnos z diaľničných známok je neefektívne vyberaný, a že by nemali zaťažovať občanov Slovenskej republiky v tak ťažkých chvíľach. Nárast diaľničných známok považujeme za úplne nezmyselný,“ uviedla v písomnom stanovisku strana SNS.

„Rozhodnutie o úprave cien diaľničných známok je v kompetencii ministerstva dopravy a akékoľvek zmeny musia byť prijaté na úrovni vlády SR. Keďže rokovania o štátnom rozpočte ešte nie sú ukončené, v tejto chvíli by sme neradi špekulovali o akýchkoľvek rozhodnutiach,“ ozrejmil hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Národná diaľničná spoločnosť minulý rok získala z predaja známok takmer 107 miliónov eur. Tieto peniaze idú na údržbu diaľnic. Ak by sa ceny diaľničných známok zvýšili napríklad o desať percent, štát by mohol vybrať ďalších 11 miliónov eur.

Slovensko má najlacnejšie známky

V porovnaní s okolitými krajinami máme na Slovensku diaľničné známky najlacnejšie. U nás stojí 365-dňová známka 60 eur. Tá na jeden deň 5,40 eur.

V Maďarsku stojí denná 13,10 eur a na rok 145,18 eur. Rakúsko si pýta za jednodňovú skoro 8,60 eur, za ročnú 96,40 eur. V Česku môžeme cestovať na jeden deň po diaľnici za 7,90 eur, s ročnou za 91,01 eur.

Do roku 2030 by malo pribudnúť 112 kilometrov nových diaľnic. Stále napríklad nie je hotová diaľnica z hlavného mesta do Košíc. Stavia sa 50 rokov.

„K zvyšovaniu cien diaľničných známok musí prísť. Je oveľa lepšie, keď to prichádza každý rok zhruba o mieru inflácie. Je pravda, že tu máme veľa chýb, nemáme dobudovanú infraštruktúru, ale cenu je potrebné zvyšovať, ako rastú náklady,“ zhodnotil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Úpravou cien diaľničných známok by sa mala zaoberať vláda na najbližšej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko