Na hlavný obsah

Zdravotné poisťovne varujú pred podvodmi s blížiacim sa prepoisťovaním. Ako im predísť?

ÚDZS eviduje od začiatku roka 18 podnetov.

Zdravotné poisťovne varujú pred podvodmi s blížiacim sa prepoisťovaním. Ako im predísť?
Ilustračná snímka - pobočka zdravotnej poisťovne Dôvera. Foto: STVR

Kampane zdravotných poisťovní na získanie nových klientov vyvrcholia na konci septembra. Asociácia zdravotných poisťovní preto varuje pred podvodmi pri prepoisťovaní. Skôr, ako dokument podpíšete, pozorne si ho prečítajte.

Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mnohí agenti zavádzajú napríklad tým, že robia anketu alebo dotazník spokojnosti. Na záver si vyžiadajú podpis. V skutočnosti človeka prepoisťujú do inej zdravotnej poisťovne, za čo majú províziu.

Od začiatku roka Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje 18 takýchto podnetov. Tri z nich sa týkajú Všeobecnej zdravotnej poisťovne, jeden Unionu a 14 Dôvery.

Ako predísť prepoisťovaciemu podvodu zisťovala v Správach redaktorka Andrea Šeligová:

„Poistenci vo svojich podaniach uvádzali, že k zmene zdravotnej poisťovne došlo bez ich vedomia, že zo strany osôb, ktoré s nimi spisovali prihlášku, boli poskytnuté nepravdivé či zavádzajúce informácie,“ informovala hovorkyňa ÚDZS Monika Beťková.

Ak chcú poistenci zmeniť zdravotnú poisťovňu, môžu sa prehlásiť do konca septembra. Nová zmluva začne platiť od prvého januára.

Riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní upozorňuje, aby si poistenci poriadne overili, u koho a čo podpisujú. Problémy vznikali najmä v minulosti, keď sa do procesu zapájali rôzni sprostredkovatelia.

„Momentálne je legislatíva nastavená takým spôsobom, že pre poistenie s Vami môže dohodnúť jedine zamestnanec zdravotnej poisťovne. To znamená, dávajte si pozor na to, komu zverujete svoje osobné údaje. Zvlášť, keď ide o číslo občianskeho preukazu alebo rodné číslo,“ pripomenula výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR Dajana Petríková.

Najviac prepoistení v chudobných regiónoch

Podľa údajov ÚDZS sa najčastejšie prepoisťuje v najchudobnejších regiónoch Slovenska a často ide o obce s vysokým percentom rómskej populácie. V obci Sása v okrese Revúca sa minulý rok prepoistilo takmer 48 percent obyvateľov. V obci Lipovec v okrese Rimavská Sobota to bolo takmer 42 percent.

Nová aj stará poisťovňa klienta v každom prípade kontaktuje, aby si overila, či žiadosť na zmenu stále platí. Ak sa takto niekto dozvie, že ho prepoistili bez jeho vedomia, náprava je možná až do konca októbra. Inak zdravotnú poisťovňu môže zmeniť opäť o rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko