Na hlavný obsah

Obce budú musieť povinne zbierať textilný odpad. Kritizujú príručku rezortu

Ministerstvo tvrdí, že príručka je nastavená najjednoduchšie, ako sa dá.

Obce budú musieť povinne zbierať textilný odpad. Kritizujú príručku rezortu
Kontajner na textil. Foto: STVR

Od januára v obciach pribudne nový kontajner. Po novom budú zbierať aj textilný odpad. Príručku, ktorá by mala samosprávam v tejto zmene pomôcť zverejnilo ministerstvo životného prostredia. Podľa Únie miest je však nepresná.

Na Slovensku ročne vyhodíme približne 65 000 ton textilu. Ten, ktorý sa nedá opätovne použiť, končí ako odpad. Samosprávy ho budú čoskoro povinne zbierať.

„Naša spoločnosť vyzbiera a spracuje približne 3 000 ton, čo je 3 milióny kilogramov ročne. Momentálne na Slovensku textilný odpad končí na skládkach alebo v spaľovniach,“ uviedol obchodný riaditeľ Ekocharity Tomáš Štefančík.

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo na webe príručku v ktorej vysvetľuje, ako by mal od budúceho roka fungovať zber textilného odpadu v praxi. Podľa Únie miest je však zavádzajúca.

„Neupresňuje napríklad, aká má byť hustota infraštruktúry, frekvencia vývozu, alebo konkrétne spôsoby zberu. Rezort by mal v prvom rade najprv komunikovať s mestami a samosprávnymi združeniami na odbornej a partnerskej úrovni,“ skonštatovala hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová.

„Som prekvapený, ak prezident Únie miest Slovenska vyžaduje, aby opäť na Slovensku platili prísnejšie pravidlá ako v EÚ. Ministerstvo životného prostredia pod mojím vedením touto cestou nikdy nepôjde,“ vyhlásil minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

Zberu textilného odpadu sa v Správach venovali Katarína Zakuťanská a Natália Dvoranová:

Starostov príručka prekvapila

Niektorých starostov príručka nemilo prekvapila. V závere minulého roka totiž dostali informáciu, že by mal byť zber na budúci rok dobrovoľný. „Viackrát to bolo prezentované tak, že s najväčšou pravdepodobnosťou zber textilného odpadu bude dobrovoľný stále od januára a bude povinný tak až o rok neskôr. Príručka to nejakým spôsobom mení,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

„Na jednej strane tu máme zaviesť od 1.1.2025 zber textilného odpadu, na druhej strane nemáme návod od EU komisie, ako ten odpad recyklovať,“ uviedol generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu SR Ján Chovanec.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že príručka je nastavená najjednoduchšie ako sa dá. Ekocharita plánuje starostom pomôcť lepšie avizované zmeny pochopiť.

„Momentálne ponúkame nádoby samosprávam aj na zber takéhoto odpadového textilu, pripravujeme k tomu aj nejaký metodický pokyn, príručku, ktorá možno doplní tú príručku, ktorá prišla z ministerstva, ako nakladať s tým textilom,“ upresnil obchodný riaditeľ Ekocharity Tomáš Štefančík.

Okrem zberu textilného odpadu môžu samosprávy naďalej zbierať aj textil na opätovné využitie. Nádoby však musia zreteľne označiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko