Na hlavný obsah

Na úradoch nič nevybavíte, mestá ovládajú turisti: Ako vyzerá život v Taliansku na vrchole dovolenkovej sezóny?

Letné dovolenky paralyzujú život v Taliansku.

Na úradoch nič nevybavíte, mestá ovládajú turisti: Ako vyzerá život v Taliansku na vrchole dovolenkovej sezóny?
Taliansko funguje v dovolenkovom režime. Foto: STVR

Letné dovolenky paralyzujú v prvých augustových týždňoch život v Taliansku. Mestá sa vyľudňujú a väčšina úradov je zatvorená alebo výrazne redukuje otváracie hodiny.

August je pre Talianov synonymom prázdnin. Aktuálne ich už dovolenkuje zhruba 20 miliónov. V Ranných správach to uviedla spolupracovníčka STVR v Miláne Katarína Antenozio.

Väčšina obyvateľov Talianska si čerpá povinnú závodnú dovolenku. Úrady a inštitúcie fungujú v tzv. prázdninovom režime. Ľudia si zároveň oddýchnu aj od politiky, začínajú sa parlamentné prázdniny.

Na úradoch sa tak nedá nič vybaviť, preto všetky byrokratické úkony treba odložiť. Vrcholom dovolenkovej sezóny je 15. august. Vtedy majú Taliani sviatok nanebovzatia Panny Márie, ktorý je dňom pracovného pokoja.

Pozrite si celý blok relácie Ranné správy, v ktorej informácie z Talianska priniesla spolupracovníčka STVR v Miláne Katarína Antenozio:

Výhody a nevýchody

Domáci hromadne opúšťajú mestá a prenechávajú ich turistom. Médiá to označujú za akýsi exodus, čoho výhodou je, že mestské komunikácie sú prázdne a parkovacích miest je prebytok.

V dovolenkových destináciách sa v tomto období ceny šplhajú najvyššie a ulice zapĺňa množstvo ľudí. Nápor zažívajú pláže, historické mestá aj prírodné atrakcie. Na diaľniciach a rýchlostných komunikáciách sa zase vytvárajú zápchy.

I keď sa po 15. auguste vracajú prví Talianski dovolenkári domov, krajina sa do bežných koľají vráti až začiatkom septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet